Coronacrisis raakt drankenproducent Diageo

Johnnie Walker_Pixabay

De coronacrisis heeft een grote impact op de Britse drankenproducent Diageo. De winst van het bedrijf is gehalveerd en de producent van onder andere Johnnie Walker, Smirnoff, Guiness en Ketel 1, moet 1,3 miljard pond afschrijven. Dat blijkt uit het verslag van het gebroken boekjaar 2019-2020.

De nettowinst van het bedrijf kwam uit op 1,4 miljard pond. Vorig jaar was dit nog 3,16 miljard pond. Daarnaast moest er 1,4 miljard pond afgeschreven worden. De jaarlijkse omzet was wereldwijd 11,75 miljard pond, een daling van 9 procent. Op de Europese markt daalde de omzet met 12 procent. Tot slot moet de drankengigant 1,3 miljard pond afboeken door de activiteiten in India, Nigeria, Ethiopië en Zuid-Korea.

De voornaamste oorzaak is de coronacrisis, hoewel bij de afschrijvingen ook de 'uitdagende handelsomstandigheden' een rol speelden. Vanwege de coronacrisis sloten wereldwijd cafés en restaurants de deuren en ook gaan veel evenementen (nog steeds) niet door. Dit had grote invloed op de verkoop van bier en whisky. 

CEO Ivan Menezes noemt dit de meest uitdagende periode ooit voor de drankensector. Het herstel is volgens hem onzeker en hij verwacht dat de volatiliteit zal voortduren in het huidige boekjaar.

Dossiers
Lees ook
Oosterhoutse zusters houden 20.000 flessen wijn over door coronacrisis

Oosterhoutse zusters houden 20.000 flessen wijn over door coronacrisis

De zusters in het Oosterhoutse Sint-Catharinadal zitten met een overschot aan wijn. Door de coronacrisis valt de afzet aan de horeca weg en een grote deal met KLM gaat niet door. Hierdoor houden de zusters 20.000 flessen wijn over. Hier komt binnenkort ook nog de oogst van 2019 bij.

ABN AMRO verwacht een krimp van 4 procent in de foodsector

ABN AMRO verwacht een krimp van 4 procent in de foodsector

De invloed van de coronacrisis op de foodsector is groot. ABN AMRO verwacht voor 2020 een volumedaling van 4 procent voor de gehele foodsector. Herstel wordt pas weer verwacht in 2021. Met name de bedrijven die aan de horeca leveren en de drankensector zijn zwaar getroffen. Tegelijkertijd is er ook groei voor bijvoorbeeld supermarkt leveranciers. Het...

Diageo koopt Aviation gin van Davos Brands

Diageo koopt Aviation gin van Davos Brands

Diageo legt tot $610 miljoen neer voor het ginmerk, dat een van de snelst groeiende merken is in de premium gin sector in de Verenigde Staten. De gin is ook in Nederland op de markt.