Coronacrisis raakt drankenproducent Diageo

13 augustus 2020

De coronacrisis heeft een grote impact op de Britse drankenproducent Diageo. De winst van het bedrijf is gehalveerd en de producent van onder andere Johnnie Walker, Smirnoff, Guiness en Ketel 1, moet 1,3 miljard pond afschrijven. Dat blijkt uit het verslag van het gebroken boekjaar 2019-2020.

De nettowinst van het bedrijf kwam uit op 1,4 miljard pond. Vorig jaar was dit nog 3,16 miljard pond. Daarnaast moest er 1,4 miljard pond afgeschreven worden. De jaarlijkse omzet was wereldwijd 11,75 miljard pond, een daling van 9 procent. Op de Europese markt daalde de omzet met 12 procent. Tot slot moet de drankengigant 1,3 miljard pond afboeken door de activiteiten in India, Nigeria, Ethiopië en Zuid-Korea.

De voornaamste oorzaak is de coronacrisis, hoewel bij de afschrijvingen ook de 'uitdagende handelsomstandigheden' een rol speelden. Vanwege de coronacrisis sloten wereldwijd cafés en restaurants de deuren en ook gaan veel evenementen (nog steeds) niet door. Dit had grote invloed op de verkoop van bier en whisky. 

CEO Ivan Menezes noemt dit de meest uitdagende periode ooit voor de drankensector. Het herstel is volgens hem onzeker en hij verwacht dat de volatiliteit zal voortduren in het huidige boekjaar.

Altijd op de hoogte blijven?