De meest gewaardeerde brouwerijen van Nederland

16 juli 2019

Welke Nederlandse brouwerij wordt het meeste gewaardeerd? Volgens de data van KRO/NCRV-onderzoeksplatform Pointer is dat de Microbrouwerij Tommie Sjef Wild Ales in Den Helder. Van de grote merken komt Hertog Jan het beste uit de bus.

De data-journalisten van Pointer baseren zich op de data van Untappd.com, een app voor bierliefhebbers. Brouwerijen met minder dan 250 reviews zijn niet meegenomen. Met behulp van de data van Stichting Erfgoed Biercultuur werden de brouwerijen die in 2019 actief waren eruit gehaald. 

De Microbrouwerij Tommie Sjef Wild Ales kwam met een waardering van 4.06 van de 5 sterren overall het beste uit de bus. De organische bieren van deze brouwerij fermenteren en rijpen in eiken vaten en bevatten wilde gisten en melzuurbacteriën. Bieren van deze brouwerij zijn onder andere Framboos, Wijnig en Vier.

Op de tweede plaats staat Brouwerij De Moersleutel in Heiloo met een waardering van 3.95. Hier brouwt de familie Zomerdijk 'craftbier voor beergeeks'. "Wij brouwen geen bier voor iedereen, maar alleen van mensen die van uitgesproken smaken houden", staat er op de website te lezen. Bieren van de brouwerij zijn onder andere Motorolie, Boeit me geen moer en Update Complete.

De top drie wordt gecompleteerd door Goede Kant van het Spoor uit Geldrop. Bierliefhebbers waarderen deze brouwerij met 3.79. Paul Driesen is de man achter deze brouwerij. Hij brengt bieren op de markt waar hij zelf nieuwsgierig van wordt. Hij brouwt nooit twee keer hetzelfde recept. Goede kant van het spoor is een bierfirma, dat wil zeggen dat de brouwerij geen eigen brouwinstallatie heeft. Bieren zijn onder andere Bierborrel, Batbrew en Dos Travalje

Hertog Jan heeft de beste score van de grote merken. Bierliefhebbers waarderen de brouwer uit Arcen met 3,62. Heineken krijgt de minste waardering van de grote merken, namelijk 2.86. 

Bron: KRO/NCRV-onderzoeksplatform Pointer

Altijd op de hoogte blijven?