De kwaliteit van Moët & Chandon

30 april 2019

Moët & Chandon is het grootste champagnehuis ter wereld dat 20 procent van de markt in handen heeft. Het huis is officieel opgericht in 1743 en bestaat nu 275 jaar. More than Drinks!'s Barbara Verbeek kreeg een kijkje achter de schermen en sprak met wijnmaakster Marie-Christine Osselin.

“De grootste worden is niet ons doel en nooit geweest ook", vertelt Osselin. "We investeren jaarlijks miljoenen in onderzoek naar kwaliteitsverbetering in de wijngaard, cuverie en kelders. We zijn continu bezig met het uitsluiten van zuurstof tijdens de vinificatie van bijvoorbeeld onze Brut en Rosé Impérial.”

Moët et Chandon bezit ruim 1250 hectare eigen wijngaarden. In Epernay liggen op dertig meter diepte onder het huis 28 kilometer lange wijnkelders. Het champagnehuis produceert 31 miljoen flessen per jaar, die worden verkocht in ruim 170 landen. De voorraad bestaat uit 108 miljoen flessen die liggen te rijpen in de lange wijnkelders.

Het huis maakt geen Blanc de blancs. De champagnes worden gemaakt van een blend van de Chardonnay,
Pinot Noir en Pinot Meunier. "We vinden dat alle drie de druivenrassen de echte Champagneterroir geven in de geur en smaak, maar ook de beste complexiteit. Het is een compositie van smaken in jouw glas.”

Het duurt minimaal drie jaar en zes maanden om een fles Moët et Chandon op de markt te brengen. "We hebben de capaciteit om steeds weer dezelfde smaak en kwaliteit champagne te maken in het grootste laboratorium van de wijnindustrie”, vertelt Osselin. "Elk jaar streven we naar een constante kwaliteit, smaakbeleving en verbetering van kwaliteit en verfijning van de mousse.”

Meer weten over het champagnehuis Moët & Chandon en wijnmaakster Marie-Christine Osselin? lees dan het complete artikel van Barbara Verbeek More than Drinks! 1-2019. Nog geen abonnee? vraag dan hier twee proefnummers aan!

Altijd op de hoogte blijven?