De opkomst van rum

Rum Rum zit in de lift. Er zijn steeds meer soorten verkrijgbaar en het aantal importeurs en drankspeciaalzaken groeit. Deskundigen, zoals Gianni Debipersad, organisator van het Club Rum Festival en beheerder van clubrum.nl, geloven in de kwaliteit van rum. "Rum is een fantastisch product en heeft, meer nog dan whisky, een geweldige verscheidenheid aan smaken en stijlen."

Slechte naam

In Nederland was er jarenlang weinig aandacht voor rum. Volgens Debipersad had rum een slechte naam doordat de regels onvoldoende werden nageleefd. "Een rum kan bijvoorbeeld, zonder vermelding op het etiket, zijn bijgezoet", legt hij uit. "Daarnaast geeft een getal op het etiket niet altijd de werkelijke rijpingstijd van de rum aan." Tegenwoordig zijn er steeds meer 'eerlijke' rums. Debipersad geeft als voorbeeld de prijswinnende Foursquare Distillery in Barbados, "die een hele range mooie, eerlijke rums uitbrengen met duidelijke en juiste informatie op de fles.” Twee jaar geleden startte Debipersad met het rum-festival in Amsterdam om de drank meer op de kaart te zetten.

Toename verkoop

Niet alleen Debipersad ziet de toenemende populariteit van rum. Auke Timmer, mede-eigenaar van Bresser & Timmer, groothandel in wijn en gedistilleerde dranken, heeft dertig soorten rum in het assortiment. De omzet van de rumflessen in het lagere segment zag hij de afgelopen vijf jaar verdubbelen. Dit wordt beaamt door Richard Blesgraaf, eigenaar van Slijterij & Wijnhuis Zeewijck in IJmuiden en organisator van het Whisky & Rum aan Zee festival. Ook hij ziet een toename van de verkoop in zijn winkel. Hij gelooft dat de populairteit van rum alleen maar verder zal groeien. “Ik ben er van overtuigd dat rum de opvolger is van whisky en verwacht dat die grote doorbraak in de komende tien jaar echt gaat plaatsvinden."

Meer weten over de opkomst van rum? Lees dan het complete artikel 'De rumrevolutie' in More than Drinks 2-2018. Nog geen abonnee? Vraag dan hier twee proefexemplaren aan.

 
Dossiers
Lees ook
De status van rum in Nederland

De status van rum in Nederland

Rum. Veel mensen associëren deze drank met de tropen, met verre oorden met palmen en hangmatten. Wat is de status van rum in Nederland en wat zijn de nieuwe ontwikkelingen? Tess Posthumus en Timo praten hierover met Andrew Nicholls, eigenaar van het rum-merk William George.

‘Aandacht voor maken van’

‘Aandacht voor maken van’

Deze editie van More Than Drinks! staat in het teken van ‘the making of’. We besteden extra aandacht aan de manier waarop bepaalde producten worden gemaakt of tot stand komen. Zo praat ik met Andrew Nicholls over rum en bespreken we hoe het tegenwoordig staat met rum in Nederland. Wat veel mensen niet weten is namelijk dat ontzettend veel rum uit ons...

Ierse whisky krijgt beschermde status van Europese Commissie

Ierse whisky krijgt beschermde status van Europese Commissie

Afbeelding: Pixabay Ierse whisky’s zijn sinds vorige week een beschermd product. Zij kregen namelijk de GI-status van de Europese Commissie. Deze Geografische Indicatie biedt bescherming aan de originele streekproducten, en moet er voor zorgen dat er minder nep-producten op de markt zijn. Ierse whisky-producenten hebben jarenlang gevochten...