De status van rum in Nederland

30 april 2019

Rum. Veel mensen associëren deze drank met de tropen, met verre oorden met palmen en hangmatten. Wat is de status van rum in Nederland en wat zijn de nieuwe ontwikkelingen? Tess Posthumus en Timo praten hierover met Andrew Nicholls, eigenaar van het rum-merk William George.

Volgens Nicholls staat rum in Nederland nog steeds in de kinderschoenen. "Het standaard antwoord op de vraag wat rum is, luidt meestal nog steeds dat het zoet is en dat je het met cola mixt. Uiteraard zijn er rums die zoet zijn en gemixt kunnen worden met cola, maar de rums die liefhebbers drinken vallen vaak juist niet in die categorie. De kennis over rum groeit, maar er is nog een lange weg te gaan.”

Als je kijkt naar het volume is Nederland wel een groot rumland. "Rum-cola is veruit de meest verkochte mix en voor de grote rum-merken is ons land een belangrijke markt", zegt Nicholls, die een toename ziet in het aantal verkrijgbare merken in de horeca en bij de slijter.

Overal ter wereld staan nieuwe rumproducenten op. Ook in Nederland is er een distilleerderij, Union 55 rum. "Tot nu werd er niet zelf gedistilleerd, maar werden zout en kruiden en specerijen toegevoegd aan rum die bij een andere partij werd ingekocht. Per 1 januari zijn zij echter in Amsterdam begonnen met het zelf distilleren van het ruwe product", vertelt hij.

Zijn eigen rum William George is een blend van zes rums, vier uit Jamaica en twee Trinidad en Tobago. "Het
is een witte rum met een volle body", aldus Nicholls.

De kennis over rum neemt toe. Een van de 'hete hangijzers' is volgens Nicholls het toevoegen van suiker aan rum. "Veel producenten liegen hierover en sommigen ontkennen dit, terwijl het overduidelijk is dat er wel suiker aan hun rum wordt toegevoegd. Het is belangrijk dat hier duidelijkheid over komt en dat producenten zich aan de waarheid moeten houden."

Meer weten over over de status van rum in Nederland en Andrew Nicholls? Lees dan het complete artikel van Tess Posthumus en Timo in More than Drinks! 1-2019. Nog geen abonnee? vraag dan hier twee proefnummers aan!

Altijd op de hoogte blijven?