De vrijheid van drinken – Alek Dabrowski

20 oktober 2021 Romy Delneij

Het boek van Alek Dabrowski is een ode aan de uitgaanswereld in Rotterdam zoals die in de vorige eeuw was.

Dabrowski (1965) neemt je mee op kroegentocht door Rotterdam, al zijn herinneringen van het uitgaan heeft hij in 39 korte verhalen opgeschreven. Deze verhalen zijn geïllustreerd door Gemma Plum. Het boek zal vooral voor de wat oudere Rotterdamse stappers zorgen voor herkenning. Als tiener was Dabrowski al in verschillende kroegen te vinden, zoals De Chillup en De Blokhut, en de – in Rotterdam – wat bekendere kroegen, De Consul, De Oude Sluis, Cafe Timmer en Plan C. Dit zijn nog maar een paar voorbeelden van de Rotterdamse kroegen die terugkomen in het boek. Samen met Dabrowski herleef je zijn wildste avonden.

Verhippen

Dabrowksi beschrijft in zijn boek dat de wereld van uitgaan is veranderd. Er zijn steeds minder stamgasten op leeftijd en “biertjes van 1,75” bij cafés te verkrijgen. De kroegen zijn aan het “verhippen en Rotterdam is aan het ver-Amsterdammen”. “Plekken waar slechts een merk bier uit de tap stroomt, en waar je eerst wantrouwig wordt bekeken alvorens je überhaupt wordt bediend, zijn aan het verdwijnen.” Een voorbeeld die Dabrowski geeft is in café de Boezemburg in Crooswijk toen hij naar binnenstapte met een echtpaar dat netjes gekleed was de reactie van de barman: “Zullen we ze meteen beroven, of mogen ze eerst nog wat drinken.”

Dabrowski zijn storytellig is in orde, je leest het verhaal alsof Dabrowski het daadwerkelijk staat te vertellen. Mijn aandacht blijft Dabrowksi trekken, de korte verhalen zijn fijn om te lezen en allen even vermakelijk, hierdoor blijf je nieuwsgierig naar het volgende kroegverhaal. Het boek is een aanrader voor iedereen die geen ‘zwaar’ boek wilt lezen en wilt verdwalen in een avond stappen zoals we die vroeger kenden.

 

Altijd op de hoogte blijven?