De wijn van het Spaanse wijnhuis Blecua

26 maart 2019

Blecua Het Spaanse wijnbedrijf González Byass van de beroemde wijnfamilie González is bekend vanwege de sherry waaronder de wereldberoemde Tio Pepe Fino. Maar de familie beperkt zich niet tot sherry. In drie verschillende wijngebieden in Spanje maken ze wijn in kleine wijnhuizen, ‘Singular Estates’. Een van die wijnhuizen is Blecua, gelegen in het wijngebied Somontano in Oost-Spanje.  

De wijnstokken van Blecua groeien tegen de Pyreneeën. Dit gebergte beschermt de wijnstokken tegen de koude, natte Noorderwind. De wijngaarden hebben een bijzondere opvallende lichtrode kleur door het mengsel van zandsteen en klei. Bijna alle druivenrassen zijn toegestaan in de D.O. Somontano. Dat betekent dat de wijnboeren veel kunnen experimenteren met alle druivensoorten afkomstig van verschillende bodems. De wijnboeren koesteren de oude wijnmaaktechnieken gekoesterd, maar ze combineren deze wel met moderne keldertechnieken.

Op de wijngaarden van Blecua wirden de syrah, de cabernet Sauvignon en tempranillo verbouwd. Deze druiven hebben te maken met koude winters met sneeuw en temperaturen van soms wel min 9 graden, terwijl het 's zomers meer wel 37 graden kan worden. Hierdoor zijn de druiven sterk geworden, met een dikke schil om uitdroging te voorkomen. Ter bescherming tegen de hitte worden de wijnranken van bijvoorbeeld de Cabernet Sauvignon op een hoger gelegen en dus koeler terras geplant.

Het rijpen van de druiven gaat hierdoor een stuk langzamer. ‘Slow wine’ kun je wel zeggen. En dat is goed. De aroma’s kunnen langzaam ontwikkelen en tevoorschijn komen. De Blecua wordt niet ieder jaar gemaakt en als de kwaliteit hoog genoeg is gaat de wijnmaker aan de slag. Ieder jaar kan de wijn een andere samenstelling hebben van druiven, Cabernet Sauvignon, Merlot, Tempranillo en Syrah. De druiven staan op acht verschillende wijngaarden met verschillende bodemsoorten en hoogtes.

Meer weten over de wijnen van Blecua? Lees dan het complete artikel van Barbara Verbeek in More than Drinks 1-2019. Nog geen abonnee? Vraag dan hier twee proefnummers aan. 

 

Altijd op de hoogte blijven?