Delfts Brouwhuis serveert bier in monumentale kelder

10 december 2019 Erin Broos

In Delft opende dit jaar het Delfts Brouwhuis. Hier brouwen drie horecaondernemers, Thijs van de Donk, Jon Cornelese en Sander Arkenbout, bier in een middeleeuwse kelder. Deze kelder werd ontdekt tijdens de verbouwing en kreeg een hoofdrol in het ontwerp van Delfts Brouwhuis.

Op de locatie zat eerst een Grieks restaurant. Tijdens de verbouwing stuitten ze op een middeleeuwse kelder uit 1300. De kelder werd uitgegraven en uit onderzoek blijkt dat hier vroeger ook een brouwerij was gevestigd. Het plan was om de kelder te gebruiken als opslagruimte en voor de toiletten. Ontwerper Michel Ruijgrok van ESTIDA, het bureau in interieurdesign en conceptontwikkeling dat was betrokken bij de verbouwing, was het hier niet mee eens. Hij kwam met het idee om de kelder zichtbaar te laten en te betrekken bij het concept: '' Ik zag gelijk de charme van de ruimte en adviseerde om boven de kelder de brouwerij op te hangen en van de kelder het middelpunt te maken''

In overleg met de monumentencommissie is de kelder zorgvuldig in ere hersteld. Aan de linkerzijde staan brouwketels in een stellage. De combinatie tussen oud en nieuw is ook verder in het interieur toegepast. Inmiddels weten de Delftenaren, studenten, toeristen en bierliefhebbers het Delfts Brouwhuis goed te vinden. De zaak is zes dagen per week geopend en serveert lunch, borrel, diner en hun eigen gebrouwen wisselende speciaalbieren in samenwerking met Delftse Brouwers. Wekelijks brouwen ze samen met brouwer John Brus zes mooie bieren: Sinaaspril tripel, Blond, Tripel, Weizen, Ipa en Bock die direct naar één van de twintigtaps stromen.

 

Altijd op de hoogte blijven?