Distilleerderij Rutte lanceert nieuwe limited edition Oloroso Sherry Cask Jenever

7 oktober 2020
Foto: Distilleerderij Rutte

De Dordtse distilleerderij Rutte lanceert Rutte Oloroso Sherry Cask Jenever. Deze jenever heeft zeven jaar gerijpt in een sherryvat. Het is de derde limited edition van een serie van vier jenevers die in sherryvaten zijn gerijpt.

Zeven jaar geleden schafte Distilleerderij Rutte een reeks vaten aan waar verschillende soorten sherry in hadden gelegen. Het doel was om vier verschillende jenevers uit te brengen die in deze vaten zijn gerijpt. Dit gebeurt onder de noemer Sherry Cask Jenever. De eerste rijpte vijf jaar lang in Pedro Ximenez vaten en de tweede, die in 2019 verscheen, zes jaar in Fino sherryvaten. Najaar 2021 wil Rutte de vierde en laatste in de serie lanceren. Een acht jaar gerijpte jenever in Cream Sherry vaten.

Oloroso Sherry Cask Jenever

De nieuwe, derde editie is de Oloroso Sherry Cask Jenever. Deze jenever heeft zeven jaar lang gerijpt in oude Oloroso Sherry vaten. Naast de lange rijping, die de jenever aromatisch en vol maakt, zorgt de vroegere aanwezigheid van sherry voor complexiteit, met een kruidig aroma en hints van walnoot en leer. De Oloroso Sherry Cask Jenever is gemaakt op basis van 100% moutwijn. Daarnaast maakt Rutte gebruik van acht botanicals om deze jenever te kruiden waaronder, jeneverbes, koriander en engelwortel, maar ook iriswortel en zoethout. Er zijn 1100 flessen van deze limited edition gebotteld.

Whiskydrinker

Houtgerijpte jenevers zoals deze, zijn volgens Myriam Hendrickx, Rutte’s Master Distiller, ook interessant voor de whiskydrinker: “Ik wil iedere whiskyliefhebber uitnodigen om eens een product van eigen bodem te proberen. Een houtgerijpte jenever verschilt niet of nauwelijks van een whisky en er valt dus heel wat te ontdekken in ons eigen land. Rutte heeft verschillende houtgerijpte jenevers die het hele jaar door verkrijgbaar zijn, maar deze serie op sherryvaten gerijpt is wel het summum”, vertelt 

Rutte

Distilleerderij Rutte werd in 1872 opgericht in Dordrecht. De distilleerderij is een expert in “botanical distilling”: het gebruik van enkel natuurproducten zoals kruiden, vruchten, schillen, noten en bloemen. De botanicals worden gedistilleerd of geëxtraheerd en verwerkt tot mooie gins en jenevers. Er worden geen toegevoegde smaak- of kleurstoffen gebruikt.

Bij Rutte worden verschillende jenevers gemaakt zoals Old Tom, de Barrel Aged en de Koornwyn XO. Daarnaast zitten er ook verschillende gins in het assortiment. Rutte Celery Gin en Rutte Old Simon Genever werden verkozen als de beste nieuwe gin en jenever ter wereld bij de Annual Spirited Award 2016 / Tales of the Cocktails, New Orleans.

Altijd op de hoogte blijven?