Distilleerderij Rutte lanceert Rutte Single Malt Genever

Rutte Single Malt Genever

Distilleerderij Rutte lanceert voorjaar 2021 een Nederlandse equivalent van malt whisky, Rutte Single Malt Genever. Deze 100% moutwijnjenevers is volledig op gerst gestookt, zoals dat het geval is bij een malt whisky, en heeft vier jaar lang gerijpt op nieuwe vaten van Amerikaanse eiken.

Nederland heeft op het gebied van gedistilleerde drank een eeuwenlange historie. "Koornwyn werd voor het eerst gedistilleerd uit granen in de 15e eeuw. Door de toevoeging van kruiden zoals de jeneverbes ontstond jenever. Als jenever op een houten vat gerijpt wordt, maakt de drank een smaakontwikkeling door die vergelijkbaar is met whisky", meldt het persbericht van de nieuwe Rutte Single Malt Genever.

Rutte Single Malt Genever

De nieuwe Rutte Single Malt Genever is een 100% moutwijnjenever, waarvan de moutwijn geheel uit gerst is gestookt, zoals dat bij een malt whisky het geval is. Gerst geeft een licht aroma van chocolade en karamel aan de gedistilleerde vloeistof. De gerstemoutwijn is vier jaar lang gerijpt op nieuwe vaten van Amerikaans eiken.

Het verschil met een Malt Whisky is dat aan een jenever botanicals toegevoegd mogen worden. Rutte heeft hiervoor ‘gebeide’ gebruikt; een distillaat dat al generaties lang door de familie Rutte gestookt wordt. Dit distillaat bevat naast de jeneverbes, ook engelwortel, iriswortel en koriander. De botanicals zorgen, samen met de gerst en het hout, voor een warm, complex product, met een licht zoetje en de afdronk van toast. Houtgerijpte jenevers zijn volgens Rutte ook ook interessant voor de whisky drinker.

Distilleerderij Rutte

In 1872 startte Simon Rutte in Dordrecht een distilleerderij. De havens én nationaal park De Biesbosch leverden generaties lang de natuurlijke ingrediënten voor de jenevers en gins. Vandaag de dag staat de achtste generatie Master Distiller aan het roer en wordt na 150 jaar nog op dezelfde wijze geproduceerd, vaak volgens de oude familierecepten.

Rutte Celery Gin en Rutte Old Simon Genever werden verkozen als de beste nieuwe gin en jenever ter wereld bij de toonaangevende Annual Spirited Award 2016 / Tales of the Cocktails, New Orleans.

Dossiers
Lees ook
Minder vlees, maar meer whisky en zalm vanuit VK naar EU

Minder vlees, maar meer whisky en zalm vanuit VK naar EU

In de eerste helft van dit jaar is er minder rundvlees naar de EU geëxporteerd, maar de export van whisky en zalm nam juist toe. Volgens de cijfers van de Britse Food & Drink Federation nam de totale export van eet- en drinkproducten met 16 procent af tot zo’n 4,9 miljard pond (circa 5,7 miljard euro). Dat is het laagste bedrag sinds...

Goud voor Hooghoudt RAW Genever bij ISC

Goud voor Hooghoudt RAW Genever bij ISC

De Groningse distilleerderij Hooghoudt viel in de prijzen bij de International Spirit Challenge (ISC). Er was goud voor RAW Genever, zilver voor de alcoholvrije spirit Zero Zero 24 en brons voor Sweet Spiced Genever.

Jack Daniel’s introduceert nieuwe flavored whisky

Jack Daniel’s introduceert nieuwe flavored whisky

Jack Daniel’s brengt een nieuwe flavored whisky op de Nederlandse markt. De Jack Daniel’s Tennessee Apple combineert de Jack Daniel’s Tennessee Whiskey met de frisse smaak van groene appels.