Door coronacrisis veel minder vraag naar Europese wijn

wijnkelder

Foto: Pixabay

De coronacrisis raakt de Europese wijnproducenten hard. Sinds de uitbraak van het virus is er veel minder vraag naar wijn. In de belangrijkste wijnlanden Frankrijk, Spanje en Italië liggen volgens schattingen meer dan een miljard flessen wijn te bederven. Dat meldt de NOS.

De problemen begonnen met de uitbraak in Azië. De export van wijnen werd lastig, omdat veel Aziatische haven sloten. Vervolgens bereikte het virus Europa en gingen ook daar veel landen op slot. Jean-Marie Fabre van Vigneron Independant, een branchevereniging van 7000 kleine Franse wijnboeren, schat dat de omzet in april en mei met 90 procent is gedaald.

Daarom hebben Italië, Frankrijk en Spanje samen met Oostenrijk en Portugal bij de Europese Commissie verzoek ingediend tot crisis-destillatie. Ze willen de alcohol uit de wijn distilleren, zodat deze gebruikt kan worden voor desinfecteerde handgels. Zo kunnen de wijnboeren nog iets aan de wijn verdienen.

Niet alle wijnboeren vinden dit een goed idee. BIVC, de vereniging van wijnboeren in 'Centre Loire', wijst erop dat de boeren dan slechts een klein bedrag voor de wijn ontvangen. Zeker voor duurdere wijnen is dat volgens de organisatie geen optie. Zij stellen daarom voor om de wijnen, als dat mogelijk is langer te bewaren. Ook daarvoor is een plan ingediend bij de Europese Commissie. 

Bron: NOS

Dossiers
Lees ook
Vier vragen aan Tjitske Brouwer

Vier vragen aan Tjitske Brouwer

Magister Vini Tjitske Brouwer runt al meer dan 33 jaar Vinoblesse samen met Marc Collard. Vinoblesse importeert biologische, biodynamische wijnen en vin naturel. Van alle zestig producenten waarmee gewerkt wordt zijn er veertien die zich bezighouden met het maken van vin naturel. More than Drinks stelt haar drie vragen over biologische wijn en vin naturel.

Coravin lanceert nieuwe modellen wijnconserveringssysteem

Coravin lanceert nieuwe modellen wijnconserveringssysteem

Coravin, producent van wijnconserveringssystemen, introduceert drie nieuwe modellen: Model Three, Model Five en Model Six. Elk model bevat de SmartClamps-technologie, waardoor de wijn kan worden geschonken zonder de kurk te verwijderen.

Easyfairs: Bezoekers spreken vertrouwen uit in Empack Utrecht 2020

Easyfairs: Bezoekers spreken vertrouwen uit in Empack Utrecht 2020

Beursorganisator Easyfairs is klaar voor de organisatie van Empack Utrecht 2020. De vakbeurs voor de verpakkingsindustrie stond in eerste instantie gepland in maart, maar is vanwege het coronavirus verplaatst naar 15, 16 en 17 september 2020. Inmiddels heeft Easyfairs alle denkbare protocollen klaarstaan om verpakkingsprofessionals op een veilige en...