Door coronacrisis veel minder vraag naar Europese wijn

30 april 2020
Foto: Pixabay

De coronacrisis raakt de Europese wijnproducenten hard. Sinds de uitbraak van het virus is er veel minder vraag naar wijn. In de belangrijkste wijnlanden Frankrijk, Spanje en Italië liggen volgens schattingen meer dan een miljard flessen wijn te bederven. Dat meldt de NOS.

De problemen begonnen met de uitbraak in Azië. De export van wijnen werd lastig, omdat veel Aziatische haven sloten. Vervolgens bereikte het virus Europa en gingen ook daar veel landen op slot. Jean-Marie Fabre van Vigneron Independant, een branchevereniging van 7000 kleine Franse wijnboeren, schat dat de omzet in april en mei met 90 procent is gedaald.

Daarom hebben Italië, Frankrijk en Spanje samen met Oostenrijk en Portugal bij de Europese Commissie verzoek ingediend tot crisis-destillatie. Ze willen de alcohol uit de wijn distilleren, zodat deze gebruikt kan worden voor desinfecteerde handgels. Zo kunnen de wijnboeren nog iets aan de wijn verdienen.

Niet alle wijnboeren vinden dit een goed idee. BIVC, de vereniging van wijnboeren in 'Centre Loire', wijst erop dat de boeren dan slechts een klein bedrag voor de wijn ontvangen. Zeker voor duurdere wijnen is dat volgens de organisatie geen optie. Zij stellen daarom voor om de wijnen, als dat mogelijk is langer te bewaren. Ook daarvoor is een plan ingediend bij de Europese Commissie. 

Bron: NOS

Altijd op de hoogte blijven?