Drankenbranche voelt de effecten van de coronacrisis

Slijter_pxhere

Foto: Pxhere

De coronacrisis treft alle sectoren in de maatschappij, ook de drankenbranche. Het sluiten van de horeca betekent het verlies van een grote afzetmarkt en dat merken de bedrijven in de omzet. Niet alleen de drankproducenten, maar ook slijters.

Naar schatting wordt ongeveer eenderde van alle drank verkocht via de horeca. Daarnaast zijn alle samenkomsten tot 1 juni verboden. Dit betekent dat alle geplande evenementen in deze periode niet doorgaan en ook evenementen die na die datum plaats vinden worden soms al afgelast. Hoewel veel producenten meedenken met hun klanten en de horeca zoveel mogelijk steunen, is dit voor hen een grote strop.

Ook veel slijters leveren aan de horeca en aan evenementen. "De gemiddelde slijter verkoopt 30 procent van zijn volume aan horecabedrijven", zegt Ron Andes van de Koninklijke SlijtersUnie tegen RTL-nieuws.  Verschillende slijters zien wel meer klanten in de winkel, die soms een doosje meer meenemen. Maar dat zal niet voldoende zijn om het omzetverlies te compenseren. Daarnaast zijn de inkomsten van trouwerijen, verjaardagsfeesten en dergelijke ook weggevallen en hebben de slijters ook te kampen met de concurrentie van de groothandels, die momenteel ook geopend zijn voor de consument.

Er zijn verschillende regelingen waar door corona getroffen ondernemingen gebruik van kunnen maken. Zo kunnen bedrijven die kunnen aantonen dat zij door corona in de problemen zijn gekomen om uitstel van betaling van accijnzen en verbruiksbelasting aan te vragen. Ook kunnen zij Uitstel van betaling aanvragen en zijn er regelingen als werktijd verkorting. Op de website van de Kamer van Koophandel vind je een overzicht van allerlei regelingen en ook op de websites van brancheorganisaties als.SpiritsNL en Nederlandse Brouwers vindt je veel informatie.

Dossiers
Lees ook
Wat betekent de avondklok voor uw werknemers?

Wat betekent de avondklok voor uw werknemers?

In de strijd tegen het coronavirus zet de overheid een nieuw wapen in. De avondklok. Vanaf dit weekend mogen mensen tussen 21:00 en 4:30 zonder geldige reden niet op straat zijn.

TU Delft ontwikkelt nieuwe techniek om smaak alcoholvrij bier te verbeteren

TU Delft ontwikkelt nieuwe techniek om smaak alcoholvrij bier te verbeteren

Bioprocestechnologe ir. Deborah Gernat heeft een nieuwe zuiveringsmethode ontwikkeld om de smaak van alcoholvrijbier te verbeteren. Op basis van dit onderzoek hoopt zij op 9 april te promoveren aan de TU Delft.

Utrechtse craft brouwerijen organiseren biermarathon

Utrechtse craft brouwerijen organiseren biermarathon

Zes Utrechtse craft-brouwerijen, verenigd als Nu Utrechts Bier, vieren het nieuwe jaar met een biermarathon. Op zaterdag 30 en zondag 31 januari van 12.00 tot 12.00 uur verzorgen de brouwerijen een live gestreamde 24-uurs Biermarathon via Facebook in het Werkspoorcafé in Utrecht.