Drankenindustrie vraagt om uitstel accijns

Accijns_unsplash

Foto: Unsplash

Vanwege de coronacrisis is de horeca momenteel gesloten. Dit heeft ook effect op de drankensector. Daarom heeft de sector in een brief aan staatssecretaris Vijlbrief (Fiscaliteit en Belastingdienst) gevraagd om een tegemoetkoming. Namelijk om de jaarlijkse alcoholaccijnzen en zogeheten verbruiksbelasting uit te stellen. Eerder werd voor de getroffen horeca de omzetbelasting al tijdelijk opgeschort.

Nederlandse restaurants en cafés zijn dicht tot en met begin april. Producenten en distribiteurs van (non-)alcoholische dranken hebben begrip voor deze beslissing, maar merken ook de gevolgen voor de drankensector. Naar schatting wordt één derde van alle drank verkocht via de horeca.

Daarom vraagt de drankensector aan het kabinet om ook hun branche te ondersteunen door belastingen uit te stellen. Deze bedrijven betalen jaarlijks ruim 1,3 miljard euro in de vorm van accijnzen op alcoholhoudende dranken en verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken. De betaling hiervan vergroot de druk op de drankenbranche die al in zwaar weer verkeert.

De brief aan de staatssecretaris werd opgesteld door SpiritsNL, de branchevereniging van importeurs en producenten van gedistilleerde dranken. Dit deed de brancheorganisatie samen met Nederlandse Brouwers, KVNW (wijnhandelaren), FWS (frisdrankfabrikanten) en GDH (groothandels). De drankensector hoopt op begrip van staatssecretaris Vijlbrief, en vraagt om binnenkort gezamenlijk met hem om tafel te zitten.

Lees ook
KVK helpt ondernemers met coronaloket

KVK helpt ondernemers met coronaloket

De coronacrises raakt veel ondernemers. Ze moeten bijvoorbeeld hun zaak sluiten, zien het aantal klanten afnemen of hebben te kampen met ziek personeel. Veel ondernemers hebben vragen. Zij kunnen terecht bij het KVK Coronaloket.

Ministerie voert protocol Verantwoord Winkelen in

Ministerie voert protocol Verantwoord Winkelen in

Sinds 23 maart zijn de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus verder aangescherpt. Het minsterie van Economische Zaken en Klimaat heeft naar aanleiding van deze maatregelen het protocol Verantwoord Winkelen opgesteld. Hierin staat precies aan welke eisen de ondernemer moet voldoen.  Met de maatregelen in het protocol hoopt...

Tips voor hygiënisch werken in de coronacrisis

Tips voor hygiënisch werken in de coronacrisis

Harry van Etten van SVVW en Alfons van Leeuwen van FoodBase hebben de handen ineen geslagen om ondernemers binnen de voedingsindustrie te helpen bij hygiënevraagstukken rondom corona. Want hygiënisch werken is juist nu van allerhoogste prioriteit. Ondanks de hectiek willen we je graag helpen met de onderstaande tips. Voor je eigen veiligheid en die...