Drenthen is het achtste collaboration brew van Bird Brewery

3 augustus 2018

More than Drinks _Drenthen_Collab brew De Amsterdamse brouwerij Bird Brewery gaat in 2018 het hele land door met de collab-tour. Iedere maand maakt de brouwerij een collaboration brew met een brouwerij uit een van de provincies. 12 maanden, 12 provincies, 12 smaken. Voor augustus werkt Bird Brewery samen met Jonge Beer Brouwerij uit Drenthe, die vorig jaar landelijke aandacht kreeg met het ontwikkelen van een katervrij/arm bier.

Drenthen

Het bier heeft de naam Drenthen gekregen. Het is een zomers brown ale geworden; amberkleurig met een frisse hopsmaak en geurexplosie. "Een heerlijk zomerse dorstlesser met slechts 4,8 procent alcohol. De gekozen hopsoorten geven een uniek frisse geur en smaakbeleving aan dit bier, waardoor de zomerse hitte van 2018 heel goed draagbaar wordt", vertelt Jan de Vries van de Hoogeveense brouwerij, die samen met zijn partner Alie de brouwerij runt, aan de Hoogeveensche Courant.

Net als bij andere bieren in de collab-tour verenigen de brouwerijen zich niet alleen in de receptuur, maar ook in de naam. De naam Drenthen is verwijst naar de provincie en een kip. Ook zit er een bijzonder etiket op het bier. De Vries: "Het etiket is een waar reclamebiljet ter promotie van Drenthe geworden met veel ludieke verwijzingen naar de brouwers en naar alles wat Drenthe zo aantrekkelijk maakt."

Collaboration brew

Drenthen is het achtste bier in de reeks. Eerder dit jaar kwamen de volgende bieren tot stand:

  • Gijtlijster: een Black IPA gemaakt in samenwerking met De Natte Gijt uit Limburg
  • Barley Bird: een Barley Wine gemaakt in samenwerking met Frontaal uit Noord-Brabant
  • Chick Magnet: een Sour Pale Ale gemaakt in samenwerking met Oersoep uit Gelderland
  • Coolmees: een Hoppy Lager gemaakt in samenwerking met Noordt uit Zuid Holland
  • Festivalk: een Saison gemaakt in samenwerking met Bax Bier uit Groningen
  • Zuiderzeearend: Weizen IPA gemaakt in samenwerking met Stijl uit Flevoland
  • Mees Kees: een Passion Fruit IPA gemaakt in samenwerking met Brouwerij Kees uit Zeeland

Voor de komende maanden gaat Bird Brewery nog samenwerken met Rock City Beer uit Utrecht, Grutte Pier Brouwerij uit Friesland, Stanislaus Brewskovitch uit Overijssel en Jopen uit Noord Holland.

Altijd op de hoogte blijven?