Drink deze zomer gekoelde rode wijn

15 augustus 2018

More than Drinks_Gekoelde rode wijn Het lijkt een doodzonde, gekoelde rode wijn. Want rode wijn moet toch op kamertemperatuur worden geserveerd. Toch zijn er steeds meer sommeliers en wijnkenners die een rode wijn koelen. Dit komt soms zelfs de smaak ten goede. Dit betekent overigens niet dat de rode wijn voortaan in de koelkast bewaard kan worden. Het koelen moet op een verantwoorde wijze gebeuren.

Gekoelde rode wijn

De mate van koeling is afhankelijk van de soort rode wijn. Over het algemeen kan rode wijn twee graden gekoeld worden. Een soepele, lichtfruitige wijn kan het beste gekoeld worden op 12 à 16°C. Een vollere, krachtigere rode wijn kan gekoeld worden op 16 à 18°C.

Sommelier Job Seuren zegt in het AD: "Het begrip kamertemperatuur is sowieso achterhaald, sinds de meeste woningen in Nederland centrale verwarming hebben. Rode wijnen moet je eigenlijk helemaal niet boven de 18 °C drinken. Het koel drinken zie je ook steeds meer in restaurants, waar de vraag naar gekoelde rode wijnen groeit. Wijnen die zich goed lenen om tot een graad of 12 gekoeld te worden, zijn Beaujolais, Pinot Noir en "jongere" wijnen met veel fruit tonen, denk hierbij aan wijnen uit 2016 en 2017 bijvoorbeeld."

IJsemmertje

Ook Lendl Mijnhijmer, de beste sommelier van Nederland 2018, herkent deze trend. "Alle sommeliers hebben tegenwoordig een ijsemmertje klaar staan", zegt Mijnhijmer tegen RTL Nieuws. "Door wijn terug te koelen benader je veel meer de elegantie van de wijn. Vooral jonge, fruitige wijnen zijn hiervoor geschikt."

De wijn koelen kan door de fles even in de koelkast te zetten. Ron Pointl van De Wijnzaak adviseert zijn klanten om de wijn voor consumptie een half uurtje in de ijskast te leggen. "Je zal zien dat de wijn snel terugkoelt naar een graad of veertien. Dat is een prima temperatuur", zegt hij tegen RTL Nieuws. Andere mogelijkheden zijn een emmer met water en ijsblokjes of een wijnkoeler.

Altijd op de hoogte blijven?