Dry January van start

Mocktail

Foto: Pixabay

De feestdagen zitten er weer op. Veel Nederlanders kiezen er voor om na een maand van lekker eten en drinken in januari te minderen. Tijd voor Dry January, een maand lang geen alcohol. Op IkPas staat de teller op 30.067 deelnemers.

Het doel van de campagne IkPas is bewustwording van wel of niet drinken. "Om erachter te komen wat alcohol met je gezondheid doet, zetten wij gezamenlijk ons alcoholgebruik voor 30 of 40 dagen op pauze", staat er op de website te lezen. "We vragen je dus niet om te stoppen met alcohol, maar om een pauze in te lassen. Veel deelnemers van IkPas ervaren naast bewustwording ook positieve lichamelijke veranderingen: ze voelen zich fitter en scherper, slapen beter, vallen af en hebben een betere huid."

Coronacrisis

Afgelopen jaar is 11 procent van de mensen meer gaan drinken. Dat blijkt uit cijfers van Trimbos-Instituut meldt Editie NL. De oorzaak wordt gezocht in de coronacrisis. Het thuiszitten, en het ontbreken van structuur en regelmaat. Alcohol kan dan troost bieden. Dit geldt vooral voor thuisdrinkers. Voor mensen die vooral in de kroeg drinken ligt dit anders.

Alcoholvrije alternatieven

Verschillende media geven tips om Dry January goed door te komen. Een tip die regelmatig voorbijkomt zijn alcoholvrije alternatieven. De afgelopen jaren is het aanbod van alcoholvrij bier, wijn en sterke dranken toegenomen. In het kader van Dry January test het AD bijvoorbeeld alcoholvrije gin. Dat biedt de slijter kansen.

Campagne IkPas

De campagne IkPas is een initiatief van Stichting Positieve Leefstijl en wordt financieel mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Deze campagne wordt herhaald tussen aswoensdag en de zondag voor Pasen, van 17 februari tot 29 maart 2021. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport startte eind vorig jaar ook de campagne Dranquilo.

 

Lees ook
Meer deelnemers voor Dry January

Meer deelnemers voor Dry January

Het nieuwe jaar is begonnen. Dit betekent ook de start van Dry January, een maand lang niet drinken. De populariteit hiervan neemt toe. Dit jaar schreven 32.000 mensen zich in voor de IkPas-actie. Dat zijn er volgens de NOS 9000 meer dan in 2019.

6 op de 10 Nederlanders houden zich niet aan alcoholadvies

6 op de 10 Nederlanders houden zich niet aan alcoholadvies

Vorig jaar hielden 4 op de 10 Nederlanders zich aan het advies van de Gezondheidsraad om geen of in ieder geval niet meer dan één glas alcohol per dag te drinken. Dat blijkt uit een nieuwe infographic van het Trimbos-instituut over alcoholgebruik in Nederland,

Europeanen drinken minder alcohol

Europeanen drinken minder alcohol

Over een periode van bijna 30 jaar is de consumptie van alcoholische dranken wereldwijd met 10 procent gestegen. Gemiddeld nam de alcoholconsumptie toe van 5,9 liter pure alcohol per persoon per jaar naar 6,5 liter. In volume nam de consumptie wereldwijd zelfs met 70 procent toe: van 20.999 miljoen liter pure alcohol per jaar tot 35.676 liter. Volgens...