Ed Carper wint wedstrijd ‘Vinoloog van het Jaar 2020’

Vinoloog van het jaar 2020_Foto VVN

Foto: Verenigde Vinologen Nederland

Ed Carper mag zich een jaar lang Vinoloog van het jaar. Hij won op 6 juli de finale van de door Verenigde Vinologen Nederland (VVN) georganiseerde wedstrijd. De tweede plaats was voor de winnaar van 2019 Arjen van Sluijs. De derde plaats ging  naar drie vinologen: Juliette Zandbergen. Stefan Boer en Allessandro Matrone.

Voorzitter Cees van Casteren MW reikte de beker en oorkonde uit aan de winnaar. Daarnaast kreeg hij ook uit handen van Robert Handjes namens sponsor De Monnik Dranken het Lafite Laureaat. De Monnik Dranken draagt de Vinologen een warm hart toe en stelt daarom, samen met Domaines Barons de Rothschild Lafite, deze prijs ter beschikking. De winnaar wordt met partner uitgenodigd voor een privé bezoek aan en lunch op Château Lafite Rothschild. Ook waren er prijzen voor de tweede en de derde plaats.

De finale 

Vanwege het coronavirus vond de finale dit jaar in afgeslankte vorm plaats bij De Monnik Dranken. Dat betekende geen introducées en andere genodigden, maar de organisatie sprak toch van een geslaagde dag. Het werd een spannende “nek-aan-nek race” tussen Ed Carper RV en de winnaar van vorig jaar, Arjen van Sluijs. Uiteindelijk kwam Carper als nipte winnaar uit de bus. Carper is een echte wijnprofessional die met zijn bedrijf Carper Vinum wijnopleidingen en wijnproeverijen in Zaandam verzorgt.

Blind proeven

Het doel van de wedstrijd is om vinologen te testen in organoleptisch blindproeven van wijnen met feedback over de geproefde wijnen en om zo te kunnen te leren. Het wedstrijdelement is om het spannender te maken en voor de eer van de titel. Cees van Casteren MW besprak na afloop de geproefde wijnen en legde uit hoe je tot de goede keuze kon komen.

Voorafgaand aan de wedstrijd werden verspreid over Nederland drie voorronden gehouden; daarna een halve en hele finale. In elke ronde werden 12 wijnen blind geproefd, hierover moesten 12 à 15 vragen worden beantwoord en kon de (aspirant)vinoloog 15 punten scoren. Een deelnemer hoefde maar aan één voorronde mee te doen, maar als hij/zij de kans om zich in te plaatsen voor de halve finale wilde vergroten, kon er aan meerdere voorronden meegedaan worden. Alleen de hoogste score in de voorronden telde mee.

De voorronden waren toegankelijk voor alle Vinologen van Nederland. Vinologen in opleiding konden, buiten mededinging, meedoen aan de voorronden, maar konden zich niet plaatsen voor de halve finale. Ook diegene die drie maal Vinoloog van het Jaar was geworden kon alleen buiten mededinging meedoen aan de voorronden.

Wedstrijdcommissie en organisatie

De vragen werden opgesteld door de wedstrijdcommissie die bestaat uit Cees van Casteren MW en Jan Vegter MV. De organisatie is in handen van VVN bestuursleden. Vinoloog van het Jaar is een wijnproefcompetitie georganiseerd door de Verenigde Vinologen Nederland. De uiteindelijke winnaar mag zich een jaar lang Vinoloog van het Jaar noemen.

 

 

 

Dossiers
Lees ook
Open dagen Wijnacademie

Open dagen Wijnacademie

De Wijnacademie organiseert op 25 maart en 3 juni de haar open dagen. Voor mensen die vinoloog willen worden is dit het moment om kennis te maken met de opleiding Wijnvinoloog. Op beide dagen geeft de heer U. Göebel een workshop organoleptisch wijnproeven. Sinds 1974 biedt de Wijnacademie de opleiding vinoloog aan. Dit is de hoogst erkende wijnopleiding...

Arjen van Sluijs wint finale Vinoloog van het jaar

Arjen van Sluijs wint finale Vinoloog van het jaar

Arjen van Sluijs won 29 januari de wedstrijd Vinoloog van het jaar en het Lafite Laureaat. De winnaar komt uit Boxtel en werkt als afdelingshoofd wijn en gedestilleerd bij horecagroothandel Hanos in Eindhoven. Hij gaat samen met de nummer twee Alessandro Matrone naar Château Lafite. Op de derde plaats eindigde Register Vinoloog Bjørn Scholte, die nog...