Eerste plaats voor Hertog Jan Grand Prestige in Bierista Bier Top 100

11 januari 2022 Redactie BeverageNL

Hertog Jan Grand Prestige staat voor het tweede jaar op rij op de eerste plaats in de Bierista Bier Top 100. Hiervoor stemden meer dan 2000 bierliefhebbers op hun favoriete bieren van 2021. Grand Prestige kwam als winnaar uit de bus gevolgd door Tripel Karmeliet en Westvleteren 12.

In de Bierista Bier Top 100 staan brouwerijen uit binnen- en buitenland. “Het aandeel Nederlandse en Belgische brouwerijen is erg groot”, zegt Maurice Buijs van Bierista. “Opvallend is het aantal bieren met een hoog alcoholpercentage. In de Top 10 is het trappistenbier Orval met een alcoholpercentage van 6,2 het lichtste bier. Dit is opvallend omdat de trend juist richting alcoholvrij en alcoholarm gaat. Blijkbaar drinken we – als we echt willen genieten – toch nog altijd een bier met alcohol.”

Bierista Bier Top 100 

Op de lijst staan veel trappistenbieren. Buijs: “Noem deze bieren ‘evergreens’. Trappistenbieren, zoals Westmalle, Rochefort, Westvleteren en het Nederlandse La Trappe hebben een uitstekende naam. Het zijn smaakvolle bieren met een hoge, constante kwaliteit.” Daarnaast bevat de lijst ook veel bieren van jonge craftbierbrouwerijen, die volgens Bierista de bierrevolutie vertegenwoordigen. Voorbeelden hiervan zijn de Haarlemse brouwerij Jopen en Uiltje Brewing Company. Beide zijn dit jaar met meerdere bieren in de Bierista Bier Top 100 vertegenwoordigd.

Bierista riep bierliefhebbers op om voor de top 100 hun favoriete bieren van 2021 door te geven. 2012 liefhebbers brachten hun stem uit. “Net als bij Radio2 met de Top2000 ontstaat zo een lijst met bieren, die je als bierliefhebber gedronken zou moeten hebben. Het onafhankelijke platform Bierista verspreidt op alle mogelijke manieren bierkennis – onder meer via de online Bierista Bieropleiding – met als doel de consument beter te laten drinken. Wij helpen bierliefhebbers hun weg te vinden in de huidige bierjungle. Deze Top 100 is een uitstekend middel om goede bieren een podium te geven.”

Hertog Jan Grand Prestige

Bij Hertog Jan is verheugd gereageerd op de eerste plek in deze lijst met de beste bieren over het afgelopen jaar. Naast het winnende bier Hertog Jan Grand Prestige staan ook vier bieren uit de Hertog Jan Vatgerijpt-serie hoog op de lijst. Hertog Jan Pilsener is op plek 19 de hoogst genoteerde Pilsener.

Altijd op de hoogte blijven?