Eerste plaats voor Hertog Jan Grand Prestige in Bierista Bier Top 100

Bierista top 100 Hertog Jan Grand Prestige

Hertog Jan Grand Prestige staat voor het tweede jaar op rij op de eerste plaats in de Bierista Bier Top 100. Hiervoor stemden meer dan 2000 bierliefhebbers op hun favoriete bieren van 2021. Grand Prestige kwam als winnaar uit de bus gevolgd door Tripel Karmeliet en Westvleteren 12.

In de Bierista Bier Top 100 staan brouwerijen uit binnen- en buitenland. “Het aandeel Nederlandse en Belgische brouwerijen is erg groot”, zegt Maurice Buijs van Bierista. “Opvallend is het aantal bieren met een hoog alcoholpercentage. In de Top 10 is het trappistenbier Orval met een alcoholpercentage van 6,2 het lichtste bier. Dit is opvallend omdat de trend juist richting alcoholvrij en alcoholarm gaat. Blijkbaar drinken we – als we echt willen genieten – toch nog altijd een bier met alcohol.”

Bierista Bier Top 100 

Op de lijst staan veel trappistenbieren. Buijs: “Noem deze bieren ‘evergreens’. Trappistenbieren, zoals Westmalle, Rochefort, Westvleteren en het Nederlandse La Trappe hebben een uitstekende naam. Het zijn smaakvolle bieren met een hoge, constante kwaliteit.” Daarnaast bevat de lijst ook veel bieren van jonge craftbierbrouwerijen, die volgens Bierista de bierrevolutie vertegenwoordigen. Voorbeelden hiervan zijn de Haarlemse brouwerij Jopen en Uiltje Brewing Company. Beide zijn dit jaar met meerdere bieren in de Bierista Bier Top 100 vertegenwoordigd.

Bierista riep bierliefhebbers op om voor de top 100 hun favoriete bieren van 2021 door te geven. 2012 liefhebbers brachten hun stem uit. “Net als bij Radio2 met de Top2000 ontstaat zo een lijst met bieren, die je als bierliefhebber gedronken zou moeten hebben. Het onafhankelijke platform Bierista verspreidt op alle mogelijke manieren bierkennis – onder meer via de online Bierista Bieropleiding – met als doel de consument beter te laten drinken. Wij helpen bierliefhebbers hun weg te vinden in de huidige bierjungle. Deze Top 100 is een uitstekend middel om goede bieren een podium te geven.”

Hertog Jan Grand Prestige

Bij Hertog Jan is verheugd gereageerd op de eerste plek in deze lijst met de beste bieren over het afgelopen jaar. Naast het winnende bier Hertog Jan Grand Prestige staan ook vier bieren uit de Hertog Jan Vatgerijpt-serie hoog op de lijst. Hertog Jan Pilsener is op plek 19 de hoogst genoteerde Pilsener.

Dossiers
Lees ook
Biermarkt niet terug op niveau pre-corona

Biermarkt niet terug op niveau pre-corona

De biermarkt is nog niet terug op het oude niveau. Hoewel de bierkoop in 2021 met 2,6 procent steeg ten opzichte van 2020, liggen de verkopen nog altijd 10,3 procent lager dan in 2019. Dat meldt Nederlandse Brouwers op de website.

Grolsch beëindigt 2021 met limited edition speciaalbier Geluk

Grolsch beëindigt 2021 met limited edition speciaalbier Geluk

Op 22 december lanceerde Grolsch de laatste uit de reeks limited edition speciaalbieren uit: Geluk. Eerder bracht de bierbrouwer Geloof, Hoop en Liefde op de markt. Met de vierdelige serie wilde Grolsch Nederlanders een hart onder de riem steken in een periode waarin COVID-19 nog steeds aanwezig is.

Consumentenbond: Alcoholfabrikanten moeten transparant zijn over hun producten

Consumentenbond: Alcoholfabrikanten moeten transparant zijn over hun producten

De Consumentenbond vindt dat alcoholfabrikanten niet transparant zijn over hun drank. Op het etiket ontbreken vaak de ingrediënten en voedingswaarde, zoals het aantal calorieën en het suikergehalte. Daarom roept de Consumentenbond op tot verplichte etikettering op alcohol.