Elise Moeskops vierde genomineerde voor Wijnvrouw van het Jaar 2020

Wijnvrouw van het Jaar Elise Moerskop_foto Gideon de Vries/Miss Publicity

Foto: Gideon de Vries / Miss Publicity

Sommelier Elise Moeskops is de vierde genomineerde voor de titel Wijnvrouw van het Jaar 2020. Dat maakte Barabara Verbeek op 9 juli bekend tijdens een lunch bij Restaurant D'arrêt, The Fallon Hotel Alkmaar met de jury van Wijnvrouw van het Jaar.

Elise komt uit een bourgondisch nest waar haar vader zelf bier brouwde en wijn maakte van druiven uit de tuin. Tijdens haar studie en werk in de horeca ontmoette ze wijnimporteur Hans Bijvoets en chef Rogier van Dam. Ze werd de rechterhand van Bijvoets en leerde van hem alles over Italië als wijnland. Samen met Rogier opende ze in 2010 restaurant Lastage, dat na een jaar al zijn eerste Michelinster kreeg. In 2019 opende Elise in Amsterdam Noord haar tweede restaurant Lazuur, samen met chef Sherif Khalil.

Elise vertelt haar gasten graag over de wijnboeren wiens wijnen ze op de kaart heeft staan. Over hun werk, maar vooral over hun passie om de mooiste wijnen te maken. Elise ziet zichzelf als boodschapper tussen de wijnboer en de gasten in haar restaurant, en is altijd op ziek naar parels uit bijzondere wijnjaren. Het personeel van Lastage noemt haar dan ook liefkozend ‘de encyclopedie’.

Oordeel van de jury

Elise dankt haar nominatie volgens de jury vooral om haar ondernemerschap tijdens de COVID-19 periode. Zo kwam Elise als eerste met online wijncursussen inclusief proefmonsters en proeverijen via Instagram met coravin. Op dit moment heeft zij tevens een samenwerking met het Internationale Theater Amsterdam, dat vanwege COVID-19 leeg staat, waar restaurant Lastage nu pop-up gevestigd is. Elise is een echte wijnkenner en als persoon heel verbindend en ondernemend

Wijnvrouw van het Jaar award

Naast Elise zijn er nog drie andere vrouwen genomineerd voor de titel Wijnvrouw van het Jaar 2020. Dit zijn Anja Vondenhoff, Tjitske Brouwer en Magda van der Rijst. Deze nationale award is een initiatief van het Wijntheater en publiciteitsbureau MissPublicity.

Volgens initiatiefnemers Barbara Verbeek en Clarissa Slingerland (MissPublicity) zijn de vrouwen in de Nederlandse wijnbranche uniek. "De laatste jaren zien we steeds meer krachtige, energieke en gedreven vrouwen die zich op een bijzondere manier inzetten in de wijnwereld. Zij is iemand die met haar werk, passie, kennis of creaties de wijnwereld nog mooier maakt. Deze vrouwen werken hard, inspireren, zijn creatief, kleurrijk en veelal een stimulans voor andere vrouwen. Het is de hoogste tijd om deze wijnvrouwen in de schijnwerpers te zetten. Kernwaarden voor de award zijn onder andere toegankelijkheid, verbinding, professionaliteit, kennis en ambitie." De hoofdsponsor van Wijnvrouw van het Jaar is Champagne Ayala, waar Caroline Latrive aan het roer staat als Chef de Cave.

De vakjury voor Wijnvrouw van het Jaar bestaat uit Barbara Verbeek, Peter van Houtert, Heleen Boom, Janny van der Heiden en Birthe van Meegeren (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2019). De winnaar van Wijnvrouw van het Jaar 2020 wordt in september bekend gemaakt. Binnenkort kan hiervoor gestemd worden.

 

Dossiers
Lees ook
Zo combineer je wijn en eten

Zo combineer je wijn en eten

Welke wijn kies je bij een visgerecht? En welke wijn drink je bij een vleesgerecht of bij de barbecue? En welke wijn past goed bij een dessert? Met het nieuwe boek Wijnfestijn legt wijnkenner Maarten van den Dries uit welke wijn bij welk gerecht past.

Wijn uit Achterhoek beschermd streekproduct

Wijn uit Achterhoek beschermd streekproduct

Acht wijnen uit de Achterhoek zijn een erkend streekproduct geworden. Dit komt omdat de Europese Commissie de streek rond Winterswijk heeft erkend als wijnregio. De wijnen uit deze streek hebben hierdoor de beschermde oorsprongsbenaming (BOB) gekregen.

Wild Pig presenteert associatie-wijnwiel

Wild Pig presenteert associatie-wijnwiel

Wild Pig lanceert het associatie-wijnwiel . Met ‘Mijn wijnwiel’ wil het wijnmerk beginnende wijnliefhebbers helpen om een eigen geheugen op te bouwen voor de verschillende druivenrassen.