Energielabel op sterke drank

Sterke drank_Pxhere

Voortaan weet je meteen hoeveel calorieën er in een glas jenever of een fles whisky zit. Europese drankfabrikanten hebben namelijk afgesproken dat er een energielabel op sterke drank komt. Op het etiket komt voortaan ook informatie over de ingrediënten te staan. 

Spirits Europe, de Europese federatie van de producenten van sterke drank, maakte bekend dat zij hiervoor 4 juni een memorandum hebben ondertekend. Dit gebeurde na veertien maanden onderhandelen onder leiding van Eurocomissaris Vytenis Andriukaitis. Hij is tevreden over het resultaat vertelt hij in het Nieuwsblad. "We leven in een tijd waarin consumenten almaar meer informatie willen over wat ze eten en drinken, zodat ze gezondere keuzes kunnen maken."

Er is afgesproken dat de informatie eind 2020 op een kwart van alle flessen staat, eind 2021 op de helft en eind 2022 op 66 procent van de flessen. Andriukaitis roept de producenten van sterke drank op om zich aan deze planning te houden.

Dossiers
Lees ook
Nederland likeurland

Nederland likeurland

Wanneer een gast in mijn bar vraagt om iets typisch Nederlands, dan grijp ik vaak direct naar jenever. Wanneer deze gast langer bij mij in de bar blijft, en een tweede keer iets ‘Nederlands’ bestelt, dan ga ik samen met diegene op avontuur in de wereld van de likeuren. Traditioneler en meer typisch Nederlands kan het namelijk bijna niet.

‘Aandacht voor maken van’

‘Aandacht voor maken van’

Deze editie van More Than Drinks! staat in het teken van ‘the making of’. We besteden extra aandacht aan de manier waarop bepaalde producten worden gemaakt of tot stand komen. Zo praat ik met Andrew Nicholls over rum en bespreken we hoe het tegenwoordig staat met rum in Nederland. Wat veel mensen niet weten is namelijk dat ontzettend veel rum uit ons...

Chocola en punches!

Chocola en punches!

De feestdagen komen steeds dichterbij en sinds een week heb ik plots weer ontzettend veel zin in het grote Sinterklaasfeest. De afgelopen maanden heb ik samen met Earth Water aan een mooi project mogen meehelpen en onlangs is het product hiervan gelanceerd, mijn eigen chocoladereep. En nu hoor ik je vragen, wat heeft dit nou met Sinterklaas en drank...