Eten en drinken in Nederland 1% duurder dan Europees gemiddelde

Geld_pixabay

Van alle landen in de EU zijn in Denemarken voeding en niet-alcoholische dranken het duurst. Luxemburg en Oostenrijk delen de tweede plaats. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Eurostat, meldt De Standaard.

Eurostat vergeleek de prijsniveau's van onder meer brood, vlees en (alcoholische) dranken in EU-lidstaten. In Denemarken liggen de prijzen van voedselproducten en niet-alcoholische dranken 30% boven het EU-gemiddelde, in Luxemburg en Oostenrijk 25% hoger. De EU-landen met de laagste prijzen zijn Bulgarije, Polen en Roemenië (daar zijn levensmiddelen 66% goedkoper dan het EU-gemiddelde). 

In Nederland ligt het prijsniveau 1% boven het EU-gemiddelde. Vlees is in Nederland 23% duurder dan het EU-gemiddelde. Binnen de EU is vlees het duurst in Oostenrijk (46% boven het EU-gemiddelde), Luxemburg (42%), Frankrijk (31%) en België (26%). Brood en graanproducten zijn daarentegen in Nederland 10% goedkoper dan gemiddeld in de EU. 

In Finland, Ierland en Zweden zijn alcoholproducten met respectievelijk 82%, 77% en 52% boven de gemiddelde EU-prijs het duurst. De alcoholprijzen liggen in Nederland op het gemiddelde EU-niveau. 

Afgelopen maandag verklaarde minister Schouten van Landbouw dat voedsel in Nederland, ondanks de door het CBS geconstateerde 3,8% prijsverhoging sinds vorig jaar, nog steeds relatief te goedkoop zou zijn binnen de EU. 

Is de vergissing van de minister het gevolg van het gemiddelde dat Eurostat berekent over rijke en armere Europese landen? Mogelijk niet. In het welvarend Duitsland – de belangrijkste bestemming van Nederlandse boerenproducten – zijn dagelijkse boodschappen goedkoper dan in Nederland.

Bron: Foodlog

Lees ook
AB InBev investeert miljoenen in onderzoek naar cannabisdrankjes

AB InBev investeert miljoenen in onderzoek naar cannabisdrankjes

Brouwerijmultinational AB InBev gaat  met de cannabisproducent Tilray om onderzoek te doen naar cannabisdrankjes. AB InBev heeft interesse in niet-alcoholische dranken die de stoffen tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD) bevatten. Met het onderzoek willen de multinationals inzicht krijgen in de technische en commerciële mogelijkheden voor...

Veel inspiratie op de Horecava 2019

Veel inspiratie op de Horecava 2019

Begin januari 2019 gaat de 63e editie van de Horecava van start. Deze vakbeurs biedt vier dagen lang inspiratie voor professionals in de foodservice branche. De Horecava 2019 heeft een beursoppervlakte van 12.000m2 met de laatste trends en innovaties, workshops, demonstraties en wedstrijden. Nieuw dit jaar zijn het segment Food mobility en de Horecava...

Nederlandse ondernemers niet goed voorbereid op Brexit

Nederlandse ondernemers niet goed voorbereid op Brexit

Op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU. Hierdoor lopen ondernemers in de foodbranche het risico dat zij op 30 maart geen zaken meer kunnen doen met het Verenigd Koninkrijk als zij niet de juiste voorbereidingen treffen én er geen overgangsperiode komt. De douane roept ondernemers op om een EORI-nummer aan te vragen en de Brexit...