€1,3 miljoen voor ontwikkeling van eiwit uit gist

FUMI

Beeld: FUMI Ingredients

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling kent €1,3 miljoen subsidie toe aan samenwerkingsproject EGGcited, waarin drie bedrijven uit Gelderland werken aan de ontwikkeling en opschaling van eiwitpoeder gemaakt uit gist van bierbrouwerijen.

De subsidie is om precies te zijn toegekend door de Managementautoriteit Oost-Nederland, in het kader van het Operationeel Programma Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) 2014-2020 Oost-Nederland (OP Oost), aldus het persbericht.

EGGcited ontwikkelt een innovatieve en schaalbare technologie voor de extractie van functionele eiwitten en eiwit-vezelcomplexen uit gebruikte gist van bierbrouwerijen. Het product kan dierlijke eiwitten zoals kippenei-eiwit en melkeiwit vervangen in de voedingsmiddelenindustrie, bijvoorbeeld in vleesvervangers. Doel is de CO2-voetafdruk van voedingsmiddelen te verlagen en de circulariteit van de voedselproductie te vergroten.

Drie bedrijven

Het consortium bestaat uit drie MKB-ondernemingen uit Gelderland, met ten eerste NIZO (privaat instituut en contractresearch organisatie) als projectleider. NIZO biedt kennis en faciliteiten voor de ontwikkelingen en opschaling van nieuwe voedingsmiddelen en ingrediënten. Ten tweede de bedenker van de technologie, FUMI Ingredients, een start-up ontstaan als spin-off van Wageningen University & Research. Het derde bedrijf is Ruitenberg Ingredients, dat nieuwe ingrediënten verwerkt tot functionele toepassingen in consumentenproducten en als launching customer een versnelling kan bewerkstelligen.

Van afvalgist naar eiwitpoeder

Bierbrouwer AB InBev levert de grondstoffen aan, waarbij het met name gaat om brewers spent yeast (BSY). BSY bevat allerlei nutritionele en functionele ingrediënten. Toch wordt het tot nu toe alleen verwerkt tot laagwaardige diervoeding. Corjan van den Berg, CEO FUMI Ingredients, zegt in het persbericht: “In voorgaande jaren is de technologie om functionele eiwitten uit BSY te winnen door FUMI Ingredients op labschaal ontwikkeld (proof-of-concept). In het EGGcited project zal de technologie worden doorontwikkeld naar industrieel relevante pilotplantschaal. De uitkomst is een proces met een significant kleinere CO2-voetafdruk voor de productie van eiwit vergeleken met de productie van ei-eiwit of melkeiwit. Door het winnen van eiwit uit een reststroom van de bierbrouwerij wordt het grondstofgebruik teruggedrongen en wordt bijgedragen aan circulariteit van de humane voedselproductie. Het proces wordt in eerste instantie ontwikkeld voor biergist, maar is zéér schaalbaar en kan ook op basis van andere grondstoffen (algen, bacteriën, etc.) opereren.”

Als het project is afgelopen willen de bedrijven blijven samenwerken aan innovatie, nieuwe businessmodellen, andere micro-organismen en productie. Zo creëren de partijen een permanent ecosysteem van bedrijven en kennisinstellingen op het gebied van alternatieve eiwitten in Oost Nederland.

Dossiers
Lees ook
AB InBev verkoopt meer bier dan vóór pandemie

AB InBev verkoopt meer bier dan vóór pandemie

De omzet van AB InBev was in het eerste kwartaal van dit jaar hoger van vóór de pandemie, zo maakte de bierbrouwer vandaag bekend.

Bierbrouwerij AB InBev neemt elektrische tankbierwagen in gebruik

Bierbrouwerij AB InBev neemt elektrische tankbierwagen in gebruik

Bierbrouwerij AB InBev wil de horeca CO2-neutraal beleveren en neemt hiervoor een elektrische tankbierwagen in gebruik. De vrachtwagen met Bud merkuitstraling gaat rijden vanuit de Dommelsche Bierbrouwerij, waar de infrastructuur voor elektrisch biertransport is opgebouwd. De vrachtwagen (Emoss) gaat met name de horeca in Brabant voorzien van vers...

Bierbrouwerij De Arn brengt ZHB Korenwijn op de markt

Bierbrouwerij De Arn brengt ZHB Korenwijn op de markt

De Rijswijkse bierbrouwerij De Arn brengt bieren op de markt onder de naam ZHB (Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij), ooit een grote bierbrouwerij in hartje Den Haag. De bierbrouwer brengt een gelimiteerde oplage ZHB Korenwijn op de markt.