Europeanen drinken minder alcohol

Alcohol bar_Pixabay

Over een periode van bijna 30 jaar is de consumptie van alcoholische dranken wereldwijd met 10 procent gestegen. Gemiddeld nam de alcoholconsumptie toe van 5,9 liter pure alcohol per persoon per jaar naar 6,5 liter. In volume nam de consumptie wereldwijd zelfs met 70 procent toe: van 20.999 miljoen liter pure alcohol per jaar tot 35.676 liter. Volgens de voorspellingen van een recente studie, gepubliceerd in The Lancet, zet deze trend zich alleen maar verder voort. Wel treden er opvallende verschuivingen op.

Europa is de uitzondering op de stijgende trend. Het is de enige regio waar de alcoholconsumptie flink is gedaald: tussen 2010 en 2017 met 12 procent. Daar moet wel bij worden gezegd dat Europeanen op het moment nog steeds veruit het meeste drinken van alle wereldbewoners, gemiddeld 9,8 liter pure alcohol per jaar. Maar als de trend van de afgelopen jaren zo doorzet, zal Europa in 2030 al zijn ingehaald door landen in Zuidoost-Azië en de West Pacific-regio waar de alcoholconsumptie fors toeneemt. 

Volgens de onderzoekers moeten overheden stringenter alcoholbeleid gaan voeren met meer aandacht voor preventie, zwaardere accijnzen en beperktere toegang tot alcohol, vooral in de midden-inkomenslanden waar de stijgende alcoholconsumptie de daling in de hoge-inkomenslanden teniet doet.

Bron: Foodlog

Lees ook
Bartender Raysa Straal wint tweede oneUNIT cocktailcompetitie

Bartender Raysa Straal wint tweede oneUNIT cocktailcompetitie

Op de Horecava heeft bartender Raysa Straal de tweede oneUNIT cocktailcompetitie gewonnen. Deze competitie is tevens de start van het vervolg van de bewustwordingscampagne onder Nederlandse bartenders. Het doel is om barpersoneel te wijzen op verantwoord alcohol schenken. In het kader van deze campagne worden in 2020 verschillende nieuwe competities...

Meer deelnemers voor Dry January

Meer deelnemers voor Dry January

Het nieuwe jaar is begonnen. Dit betekent ook de start van Dry January, een maand lang niet drinken. De populariteit hiervan neemt toe. Dit jaar schreven 32.000 mensen zich in voor de IkPas-actie. Dat zijn er volgens de NOS 9000 meer dan in 2019.

Hoog drankgebruik onder gereformeerde jongeren

Hoog drankgebruik onder gereformeerde jongeren

De gereformeerde kerk schrok afgelopen vrijdag. De kerkgemeenschap lijkt een minder veilige omgeving voor jonge mensen dan de leden denken. In ongeveer 1 op de 5 gezinnen is sprake van een verslavingsprobleem. Het hoge drankgebruik onder jongens (18-) blijkt de grootste verrassing.