Europese Commissie verplicht ingrediëntendeclaratie alcoholische dranken

Alcohol_Michelle bryant Pixabay

Foto: Michelle Bryant via Pixabay

De Europese Commissie wil alcoholproducenten verplichten uiterlijk in 2023 de ingrediënten en voedingswaarden van hun producten op het etiket te vermelden. Dat staat in het recent uitgebrachte Europe’s Beating Cancer Plan.

Voedselwaakhond foodwatch bejubelt de stap. Al in 1982 en 1992 probeerde de Europese Commissie op alcoholproducten dezelfde uitgebreide ingrediëntendeclaraties voor elkaar te krijgen die ook op vaste voedingsmiddelen verplicht zijn. Dankzij een succesvolle lobby en vertragende taktieken (valse beloftes) van de drankindustrie bleek er in de Europese Raad, waar alle lidstaten in vertegenwoordigd zijn, geen overeenstemming te bereiken.

Het is nog steeds niet makkelijk voor consumenten om te zien hoeveel calorieën een alcoholhoudende drank bevat en wat de ingrediënten zijn. Op een aantal vrijwillige initiatieven na - denk bijvoorbeeld aan Guinness en AB InBev - toonden onder meer wijnmakers zich nadrukkelijke tegenstanders.

Nu de kogel door de kerk lijkt bij de Commissie, wil foodwatch doorpakken. De voedselwaakhond eist dat alcoholische dranken, net als voeding en non-alcoholische dranken, een volledige en transparante etikettering krijgen. Daarop moeten de ingrediënten, voedingswaarden en calorieën vermeld zijn. Ook de additieven en technische hulpstoffen die bij de productie worden gebruikt en waarvan resten in het eindproduct kunnen achterblijven, wil foodwatch vermeld zien.

Foodlog

Lees ook
Drankenindustrie geraakt door horecasluiting

Drankenindustrie geraakt door horecasluiting

De horecasluiting vanwege de coronapandemie zorgde ervoor dat de leveringen van de drankenindustrie aan de horeca werden gehalveerd naar 215 miljoen euro. Dit zorgde voor een krimp van 5,1 procent van de totale productie van de drankenindustrie.

Alcoholvrij kan drempel verlagen voor alcohol

Alcoholvrij kan drempel verlagen voor alcohol

Jongeren denken dat reclames voor alcoholvrije dranken helpen om te kiezen voor een alcoholvrij alternatief. Maar ze denken ook dat alcoholvrije dranken de drempel verlagen om dezelfde drank met alcohol te proberen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM en Trimbos Instituut.

Niet meer stunten met prijzen kratje bier of fles wijn

Niet meer stunten met prijzen kratje bier of fles wijn

Vanaf 1 juli mogen supermarkten en slijters niet meer stunten met de prijzen van een kratje bier of een fles wijn. Vanaf die datum zijn prijsacties met meer dan 25 procent korting niet meer toegestaan. Dat staat in de nieuwe Alcoholwet, die alcoholmisbruik moet verminderen.