Europese Commissie verplicht ingrediëntendeclaratie alcoholische dranken

Alcohol_Michelle bryant Pixabay

Foto: Michelle Bryant via Pixabay

De Europese Commissie wil alcoholproducenten verplichten uiterlijk in 2023 de ingrediënten en voedingswaarden van hun producten op het etiket te vermelden. Dat staat in het recent uitgebrachte Europe’s Beating Cancer Plan.

Voedselwaakhond foodwatch bejubelt de stap. Al in 1982 en 1992 probeerde de Europese Commissie op alcoholproducten dezelfde uitgebreide ingrediëntendeclaraties voor elkaar te krijgen die ook op vaste voedingsmiddelen verplicht zijn. Dankzij een succesvolle lobby en vertragende taktieken (valse beloftes) van de drankindustrie bleek er in de Europese Raad, waar alle lidstaten in vertegenwoordigd zijn, geen overeenstemming te bereiken.

Het is nog steeds niet makkelijk voor consumenten om te zien hoeveel calorieën een alcoholhoudende drank bevat en wat de ingrediënten zijn. Op een aantal vrijwillige initiatieven na - denk bijvoorbeeld aan Guinness en AB InBev - toonden onder meer wijnmakers zich nadrukkelijke tegenstanders.

Nu de kogel door de kerk lijkt bij de Commissie, wil foodwatch doorpakken. De voedselwaakhond eist dat alcoholische dranken, net als voeding en non-alcoholische dranken, een volledige en transparante etikettering krijgen. Daarop moeten de ingrediënten, voedingswaarden en calorieën vermeld zijn. Ook de additieven en technische hulpstoffen die bij de productie worden gebruikt en waarvan resten in het eindproduct kunnen achterblijven, wil foodwatch vermeld zien.

Foodlog

Lees ook
Veilig Verkeer Nederland en drankenbranche blijven samenwerken in Bob-Campagne

Veilig Verkeer Nederland en drankenbranche blijven samenwerken in Bob-Campagne

Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de gezamenlijke producenten en importeurs van bier, wijn en gedistilleerde dranken blijven de komende vier jaar samenwerken in de succesvolle Bob-Campagne.

Zullen we het gezellig houden?

Zullen we het gezellig houden?

Verschillende politieke partijen willen prijsmaatregelen voor alcoholische dranken, zoals minimumprijzen en hogere accijnzen. SpiritsNL en KVNW, de brancheverenigingen voor gedistilleerd en wijn, hebben daarover een brief gestuurd naar informateur Mariëtte Hamers met de boodschap: "De sector is gehavend. Horeca en leveranciers hebben tijd nodig om...

Geborgde werkwijze

Geborgde werkwijze

Vanwege de risico's van alcoholhoudende drank voor jongeren dienen alle betrokken ketenpartners ervan op de hoogte zijn dat er een leeftijdsgebonden product wordt verhandeld en dat bij aflevering de leeftijd van de koper gecontroleerd moet worden.