Finalisten Sommelier Cup 2019

Sommelier Cup 2019 voorronde

Foto: V.l.n.r. Priscilla van der Voort, Martien Marcelissen en Tim Meyer Viol tijdens Wines of South Africa Sommelier Cup – Nederland

De organisatie Wines of South Africa (WoSa) maakte 1 augustus de finalisten van de Sommelier Cup 2019 bekend. Twee Nederlanders, Martien Marcelissen en Richelle van Gemert, plaatsten zich voor de finale.

Martien Marcelissen doet namens Nederland mee in de finale. Hij was in januari de beste tijdens de Wines of South Africa Sommelier Cup in Amsterdam. Hij werkte toen nog bij Vane in Eindhoven in het NH hotel. Inmiddels heeft hij een andere werkgever: sterrestaurant Oonivoo in Uden van vinoloog Marco van Bergen. Ook de Nederlandse sommelier Richelle van Gemert plaatste zich voor de finale. Zij werkt in Londen en komt uit voor het Verenigd Koninkrijk. 

De volgende deelnemers plaatsten zich voor de finale op 21 september 2019 in Kaapstad. 

 • Martien Marcelissen – Nederland
 • Maja Hempel – Zweden
 • Samuel Ndichu – Kenia
 • Takura Makadzange – Zimbabwe
 • Adam Knoerzer – VS
 • Richelle van Gemert – VK
 • Andrew Forsyth – Canada
 • Taku Iguro – Japan
 • Derek Li Greater – China
 • Chek Wong – Singapore
 • Maximilian Wilm – Duitsland

Voorafgaand aan de finale bezoeken de finalisten verschillende wijnregio's in Zuid Afrika. Hier krijgen ze diverse masterclasses en proeverijen aangeboden, zodat ze de Zuid-Afrikaanse wijn optimaal kunnen ervaren. 

Tijdens de finale op 21 september krijgen de deelnemers verschillende opdrachten waaronder theoretische vragen over Zuid-Afrikaanse wijn en de industrie. De drie beste finalisten gaan de strijd aan om de titel in de finaleronde. De finalisten worden beoordeeld door een vakjury, die bestaat uit zowel lokale als internationale leden. Hierin zitten onder andere de winnaar van 2016 Marc Almert (Duitsland), de Zweed Sören Polonius en de Brit Ronan Sayburn. Namens de South African Sommelier Association (SASA) zitten Joakim Blackadder en Spencer Fondaumiere in de jury.

Dossiers
Lees ook
Wijn bij Arentz is wijnbar van het jaar

Wijn bij Arentz is wijnbar van het jaar

De Nijmeegse wijnbar Wijn bij Arentz is door wijngids Grootspraak uitgeroepen tot wijnbar van het jaar 2020. “Wijn bij Arentz in Nijmegen, een wijnbar naar ons hart: De essentie van een goede wijnbar: keuze uit veel verschillende wijnen, voor aantrekkelijke prijzen. De bediening is ter zake kundig, kan over elke wijn een verhaal vertellen, geeft goed...

Inschrijving NK blind wijn proeven 2020 geopend

Inschrijving NK blind wijn proeven 2020 geopend

In 2020 vindt de derde editie van het Nederlands kampioenschap blindproeven, met de naam Concours Le Vin en direct, plaats. De inschrijving voor deze wedstrijd is nu geopend. Het kampioenschap is op zondag 24 mei in Soesterberg.

HEMA verkoopt tijdelijk twee Moueix wijnen

HEMA verkoopt tijdelijk twee Moueix wijnen

HEMA heeft tijdelijk twee wijnen van het wijnhuis Moueix in het assortiment. Om precies te zijn de Moueix Saint-Émilion en de Moueix Bordeaux. Klanten die de wijn kopen maken kans op een reis naar het exclusieve Château La Fleur-Pétrus, onderdeel van het wijnhuis Moueix.