Finalisten Sommelier Cup 2019

Sommelier Cup 2019 voorronde

Foto: V.l.n.r. Priscilla van der Voort, Martien Marcelissen en Tim Meyer Viol tijdens Wines of South Africa Sommelier Cup – Nederland

De organisatie Wines of South Africa (WoSa) maakte 1 augustus de finalisten van de Sommelier Cup 2019 bekend. Twee Nederlanders, Martien Marcelissen en Richelle van Gemert, plaatsten zich voor de finale.

Martien Marcelissen doet namens Nederland mee in de finale. Hij was in januari de beste tijdens de Wines of South Africa Sommelier Cup in Amsterdam. Hij werkte toen nog bij Vane in Eindhoven in het NH hotel. Inmiddels heeft hij een andere werkgever: sterrestaurant Oonivoo in Uden van vinoloog Marco van Bergen. Ook de Nederlandse sommelier Richelle van Gemert plaatste zich voor de finale. Zij werkt in Londen en komt uit voor het Verenigd Koninkrijk. 

De volgende deelnemers plaatsten zich voor de finale op 21 september 2019 in Kaapstad. 

 • Martien Marcelissen – Nederland
 • Maja Hempel – Zweden
 • Samuel Ndichu – Kenia
 • Takura Makadzange – Zimbabwe
 • Adam Knoerzer – VS
 • Richelle van Gemert – VK
 • Andrew Forsyth – Canada
 • Taku Iguro – Japan
 • Derek Li Greater – China
 • Chek Wong – Singapore
 • Maximilian Wilm – Duitsland

Voorafgaand aan de finale bezoeken de finalisten verschillende wijnregio's in Zuid Afrika. Hier krijgen ze diverse masterclasses en proeverijen aangeboden, zodat ze de Zuid-Afrikaanse wijn optimaal kunnen ervaren. 

Tijdens de finale op 21 september krijgen de deelnemers verschillende opdrachten waaronder theoretische vragen over Zuid-Afrikaanse wijn en de industrie. De drie beste finalisten gaan de strijd aan om de titel in de finaleronde. De finalisten worden beoordeeld door een vakjury, die bestaat uit zowel lokale als internationale leden. Hierin zitten onder andere de winnaar van 2016 Marc Almert (Duitsland), de Zweed Sören Polonius en de Brit Ronan Sayburn. Namens de South African Sommelier Association (SASA) zitten Joakim Blackadder en Spencer Fondaumiere in de jury.

Dossiers
Lees ook
Biologische wijnboer haalt half miljoen op met crowdfunding

Biologische wijnboer haalt half miljoen op met crowdfunding

Duurzaamheid staat centraal bij de Nederlandse wijnboer Derrick Neleman. Hij ziet het als zijn missie om de wijnsector te verduurzamen en lokale druivenrassen te redden. Om zijn uitbreidingsplannen mogelijk te maken startte hij een crowdfundingsactie, En met succes. Binnen een dag had hij het half miljoen bij elkaar.

De platte wijnfles van Garçon Wines

De platte wijnfles van Garçon Wines

n 2017 introduceerde Garçon Wines een platte kunststof wijnfles. Deze nieuwe fles is lichter dan een glazen fles, neemt minder ruimte in en is gemaakt van gerecycled plastic. Sinds kort is de wijn ook in Nederland verkrijgbaar.

Dalende verkoop wijnen uit de Bordeaux

Dalende verkoop wijnen uit de Bordeaux

De wijnboeren in de Bordeaux maken zich zorgen. De verkoop van de wijn daalt sterk, de wijnkelders liggen vol en de nieuwe oogst komt er aan. De oorzaak? Die zoeken de wijnmakers in het slechte imago.