Franse champagne heet in Rusland voortaan mousserende wijn

8 juli 2021 Redactie BeverageNL
Foto: Tristan Gassert/Unsplash

In Rusland mag voortaan alleen Russische mousserende wijn de naam champagne dragen, shampanskoye in het Russisch. President Vladimir Poetin ondertekende deze week het amendement dat in juni door de Doema werd aangenomen. De vereniging van champagneproducenten, Comité Champagne, is kwaad en roept op om geen Franse champagne meer te exporteren naar Rusland.

Champagne moet volgens de Fransen aan verschillende eisen voldoen om deze naam te mogen te dragen. De wijn moet zijn uit de streek Champagne. De wijnboer moet via de méthode traditionnelle de champagne produceren en met een bepaalde druif. Veel landen accepteren deze claim. Zo noemen de Spanjaarden hun mousserende wijn cava.

Shampanskoye

De Russen breken hier nu mee. In Rusland mag alleen de eigen drank nog shampanskoye genoemd worden. Champagnes uit andere landen moeten voortaan mousserende wijn of schuimwijn op het etiket zetten. Met deze actie wil Rusland volgens Kremlinwoordvoerder Dmitri Pesko de lokale producenten van shampanskoye promoten. Stalin introduceerde deze champagne in de jaren '30, zodat ook de gewone man van de mousserende wijn kon genieten. Deze variant is volgens kenners van mindere kwaliteit dan de Franse champagne. 

Franse reactie

De Vereniging van champagneproducenten, Comité Champagne, reageert boos en roept de leden op om geen champagne meer naar Rusland te exporteren. Ook de Franse overheid is niet blij met het Russische besluit en overweegt de zaak aan te kaarten bij de Wereldhandelsorganisatie WTO. De bekende champagneproducent Moët Hennessy laat weten de export naar Rusland tijdelijk stil te leggen om het etiket aan te passen en blijft leveren aan Rusland.

In Frankrijk wordt ieder jaar zo'n 231 miljoen flessen champagne gemaakt. Daarvan is ongeveer 50 miljoen liter bestemd voor Rusland. Dit is 13 procent van de Russische markt voor mousserende wijn. 

Altijd op de hoogte blijven?