Franse minister noemt wijn een 'ander soort' alcohol

wijn Frankrijk Didier Guillaume, de Franse minister van Landbouw en Voeding, kreeg de afgelopen week veel kritiek over zich heen. In een interview over alcoholgebruik onder jongeren beweerde hij dat wijn niet tot overmatig drankgebruik leidt, zoals andere alcoholische dranken. "Wijn is geen alcohol zoals andere alcoholhoudende dranken," zei Gauillaume tegen de tv-zender BFMTV.

In het interview erkende Guillaume dat alcoholverslaving een probleem is onder jongeren. "Alcoholisme is echt een probleem, maar ik heb nog nooit een jongere gezien die na een discotheekbezoek dronken thuiskomt omdat hij te veel côtes du Rhône had gedronken. Ze drinken mixdrankjes, of sterke drank", aldus de Franse minister.

De uitspraken van Gauillaume leidden tot een storm van kritiek artsen en verslavingsdeskundigen. Zo nodigde Michel Reynaud, hoofd van het Franse Verslavingsactiefonds, op twitter de minister uit op de eerste hulp. "Elke dag zijn er mensen die acute alcoholvergiftiging oplopen door wijn".

Wijn drinken hoort bij de Franse cultuur. Het drinken van één of twee glazen wijn bij de maaltijd wordt als normaal beschouwd. Dit botst met de wetenschappelijke inzichten over de schade van alcohol. In Frankrijk barst dan ook om de zoveel tijd een discussie los over wijn. Zo waren de agenten van de Franse oproerpolitie woedend toen de korpsleiding in 2011 besloot dat zij geen wijn meer kregen bij de lunch. Ook de Franse president Macron deed luchtig over de effecten van wijn tijdens een landbouwconferentie in februari 2018. Hij gaf aan zowel tussen de middag als 's avonds wijn te drinken en niet van plan was om de alcohol- en tabakswet aan te scherpen.

Ook Nederlanders houden van. Volgens het RIVM is 11,5 procent van de volwassen mannen een overmatige drinker met meer dan 21 glazen per week. Vrouwen worden beschouwd als overmatige drinkers als zij 14 of meer glazen per week drinken. Dit geldt voor 7 procent van de vrouwen.

Bron: Volkskrant/AD

Dossiers
Lees ook
Inschrijven voor Bio Winkel Awards

Inschrijven voor Bio Winkel Awards

Maandag 8 juli zijn onder een nieuwe naam de Bio Winkel Awards gelanceerd. Een verkiezing voor alle biologische speciaalzaken met een assortiment van minimaal 90 procent biologisch. Winkeliers kunnen zich nu aanmelden voor deze verkiezing.

Restaurants Philippine kiezen mosselwijn 2019

Restaurants Philippine kiezen mosselwijn 2019

Tijdens een mossellunch in restaurant De Kwaaie in Philippine kozen de zes restaurants van het Zeeuwse plaatsje de mosselwijn van 2019. Dit is de Albariño, Val do Sosego uit Rias Baixas van Herman Wines.

Australische wijnstokken strekken zich uit tot aan de maan

Australische wijnstokken strekken zich uit tot aan de maan

Zet je alle wijnstokken van Australië achter elkaar, dan kom je daarmee tot aan de maan en zelfs nog een aardig stukje terug. De afstand tussen de aarde en de maan is 384.000 kilometer. Australië's wijnstokken strekken zich uit over een lengte van 453.718 kilometer.