Franse minister noemt wijn een 'ander soort' alcohol

wijn Frankrijk Didier Guillaume, de Franse minister van Landbouw en Voeding, kreeg de afgelopen week veel kritiek over zich heen. In een interview over alcoholgebruik onder jongeren beweerde hij dat wijn niet tot overmatig drankgebruik leidt, zoals andere alcoholische dranken. "Wijn is geen alcohol zoals andere alcoholhoudende dranken," zei Gauillaume tegen de tv-zender BFMTV.

In het interview erkende Guillaume dat alcoholverslaving een probleem is onder jongeren. "Alcoholisme is echt een probleem, maar ik heb nog nooit een jongere gezien die na een discotheekbezoek dronken thuiskomt omdat hij te veel côtes du Rhône had gedronken. Ze drinken mixdrankjes, of sterke drank", aldus de Franse minister.

De uitspraken van Gauillaume leidden tot een storm van kritiek artsen en verslavingsdeskundigen. Zo nodigde Michel Reynaud, hoofd van het Franse Verslavingsactiefonds, op twitter de minister uit op de eerste hulp. "Elke dag zijn er mensen die acute alcoholvergiftiging oplopen door wijn".

Wijn drinken hoort bij de Franse cultuur. Het drinken van één of twee glazen wijn bij de maaltijd wordt als normaal beschouwd. Dit botst met de wetenschappelijke inzichten over de schade van alcohol. In Frankrijk barst dan ook om de zoveel tijd een discussie los over wijn. Zo waren de agenten van de Franse oproerpolitie woedend toen de korpsleiding in 2011 besloot dat zij geen wijn meer kregen bij de lunch. Ook de Franse president Macron deed luchtig over de effecten van wijn tijdens een landbouwconferentie in februari 2018. Hij gaf aan zowel tussen de middag als 's avonds wijn te drinken en niet van plan was om de alcohol- en tabakswet aan te scherpen.

Ook Nederlanders houden van. Volgens het RIVM is 11,5 procent van de volwassen mannen een overmatige drinker met meer dan 21 glazen per week. Vrouwen worden beschouwd als overmatige drinkers als zij 14 of meer glazen per week drinken. Dit geldt voor 7 procent van de vrouwen.

Bron: Volkskrant/AD

Dossiers
Lees ook
Europeanen drinken minder alcohol

Europeanen drinken minder alcohol

Over een periode van bijna 30 jaar is de consumptie van alcoholische dranken wereldwijd met 10 procent gestegen. Gemiddeld nam de alcoholconsumptie toe van 5,9 liter pure alcohol per persoon per jaar naar 6,5 liter. In volume nam de consumptie wereldwijd zelfs met 70 procent toe: van 20.999 miljoen liter pure alcohol per jaar tot 35.676 liter. Volgens...

Message in a bottle - Interview met Alain Jacobs

Message in a bottle - Interview met Alain Jacobs

In het eerste wijninterview met een wijnpersoonlijkheid wilde ik wel gelijk een heel bijzonder persoon. Lang hoefde ik niet na te denken, dat moest Alain Jacobs wel zijn! Fris, bescheiden, verstand van zaken, eerlijk en oprecht, gevoelig, grappig, oude generatie maar tegelijkertijd is hij ook de nieuwe generatie.

Vinexpo Bordeaux: doeltreffend beursconcept op maat

Vinexpo Bordeaux: doeltreffend beursconcept op maat

De Vinexpo Bordeaux, de internationale vakbeurs voor wijn en gedistilleerd, opent haar deuren van 13 t/m 16 mei 2019. Het vernieuwde evenement geeft prioriteit aan de kwaliteit, prestaties en relevantie van de inhoud van het aanbod.