Franse regering verhoogt steun wijnsector tot 250 miljoen

Wijngaard Bordeaux_pixabay

Foto: Pixabay

De Franse regering maakt 80 miljoen euro vrij om de wijnboeren te steunen. In mei werd al 170 miljoen euro toegezegd aan de zwaar getroffen sector. Hiermee komt de totale staatssteun op 250 miljoen euro. Dit wordt vooral gebruikt om van de onverkochte wijn handgel en biobrandstof te maken. Dat maakten premier Jean Castex en minister van landbouw Julien Denormandie bekend tijdens een bezoek aan de wijngaarden van Menetou-Salon en Sancerre, in de regio Val de Loire.

De Franse wijnsector is zwaar getroffen door het coronavirus. Door het sluiten van de horeca in binnen- en buitenland, gesloten vliegveldwinkels en afgelastte festival daalde de vraag. In mei daalde de export met 50 procent ten opzichte van 2019. De sector schat het verlies op 1,5 miljard euro.

15 miljoen euro van de staatssteun is bedoeld voor extra opslag. De rest van het geld gebruikt de sector om van de onverkochte wijn desinfecterende handgel, parfum of biobrandstof te maken. Maar niet alle wijnboeren willen hun wijn hiervoor gebruiken. Dit geldt met name voor de producenten van de betere wijn. Het Bureau interprofessionnel des vins de Bourgogne heeft laten weten dat 3000 van de 4500 bedrijven hun wijn daar niet voor wil gebruiken. 

Kwaliteit

Premier Jean Castex gaf tijdens zijn bezoek aan de Val de Loire aan dat hij het erg belangrijk vindt om de Franse wijnsector te helpen. Tegelijkertijd benadrukte hij dat kwaliteit essentieel is voor de Franse wijn. "Kwaliteit, kwaliteit, kwaliteit", zei Castex. "Kwaliteit moet het speerpunt van onze wijnbouw zijn."

RTL Nieuws spreekt Daan van Dijkman, eigenaar van Domaine de Marotte, een bedrijf met 28 hectare aan wijngaarden bij de Mont Ventoux. Volgens hem komt de steun vooral ten goede aan de grote bedrijven.De maatregel is vooral gericht op de goedkopere wijnen en niet op de kwaliteitswijn die hij maakt. Bovendien maakt de Franse bureaucratie het aanvragen van steun erg lastig.

Van Dijkman denkt dat de Franse maatregelen beuwust gericht zijn op de goedkopere wijn. "De minister zegt dat een hoge kwaliteit de enige manier is waarop de Franse wijnsector wereldwijd succesvol kan blijven", zegt Van Dijkman. "Met deze maatregel halen ze de onderkant van de markt eruit. Zo komen de kwaliteitswijnen beter naar voren."

Bron: Financieel Dagblad / Rtl Nieuws

 

Dossiers
Lees ook
Bierverkoop in 2020 daalde met 14 procent

Bierverkoop in 2020 daalde met 14 procent

Het coronavirus en de daarbij horende maatregelen hebben een groot effect gehad op de bierverkoop in 2020. Deze daalde met 14 procent ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementensector daalde verkopen met 58 procent. Nederlandse Brouwers spreekt van een rampjaar.

Twaalf flessen Bordeaux keren terug uit de ruimte

Twaalf flessen Bordeaux keren terug uit de ruimte

Na twaalf maanden in de ruimte landde woensdag 13 januari een SpaceX-ruimtecapsule met daarin 12 flessen Bordeaux in de Golf van Mexico. Experts zijn benieuwd wat de effecten van de ruimtereis op de wijn zijn. Eind februari is er een proeverij.

Online videocursus WijnSpijs Academy

Online videocursus WijnSpijs Academy

Het Haarlemse familiebedrijf WijnSpijs.nl lanceerde midden in de corona uitbraak de WijnSpijs Academy: een online videoplatform voor culinaire cursussen. Want uit eigen onderzoek van de Academy is tijdens de eerste lockdown gebleken dat meer dan de helft van de Nederlanders geen idee hadden wat hun persoonlijke wijnsmaak is. Het ontwikkelen van een...