Franse wijnboeren vrezen slechte oogst na nachtvorst

12 april 2021 Redactie BeverageNL
Foto: Pixabay

De laatste tijd is het koud in Frankrijk. De Franse wijnboeren vrezen voor de gevolgen van de strenge nachtvorst voor de oogst, aangezien jonge wijnscheuten daar niet tegen bestand zijn. De Franse regering heeft al extra financiële steun aangekondigd. 

De Franse boeren vrezen volgens VRT NWS voor een van de grootste misoogsten in de afgelopen veertig jaar. In de Rhônevallei schatten boeren dat zo'n 80 à 90 procent van de oogst kapot is gevroren. De boeren in de Bourgognestreek melden dat 50 procent van oogst als mislukt wordt beschouwd en ze vrezen dat de schade oploopt naar 80-90 procent. Ook in de Loire zijn er problemen. 

De boeren deden er de afgelopen nachten alles aan om hun oogst te beschermen. Zo brandden ze fakkels en kaarsen, zoals te zien op dit filmpje op Nu.nl. Ook benevelden ze de jonge scheuten met water. Hierdoor vormt zich 'een jasje van ijs' dat de scheuten beschermd tegen de vorst.

Ondanks deze maatregelen lijkt de schade groot te zijn. 2021 lijkt weer een moeilijk jaar te worden voor de Franse wijnboeren die in 2020 ook al veel last hadden van de coronacrisis. Verschillende vertegenwoordigers van de Franse regering brachten een bezoek aan de getroffen regio's en beloofden financiële steun. Ook de Franse president Emmanuel Macron steunt de boeren. "Wij staan ​​aan jullie zijde en zullen dat ook blijven", twitterde hij.

Altijd op de hoogte blijven?