Export Franse wijn daalde in 2020

Wijndruiven_pixabay

Foto: Pixabay

2020 was geen goed jaar voor de export van Franse wijnen en sterke dranken. De export daalde met 13,9 procent en bereikte een omzet van 12,1 miljard euro. De oorzaak zoekt de Fédération des Exportateurs de Vins & Spiritueux (FEVS) in de coronacrisis en de Amerikaanse invoerrechten.

"Een jaar geleden kondigden we aan dat 2020 een moeilijk jaar zou worden", zegt César Giron, voorzitter van de federatie van Franse uitvoerders van wijnen en sterke dranken. "Onze verwachtingen zijn overtroffen. In 2020 kregen onze bedrijven te maken met extreem moeilijke omstandigheden. Het handelsconflict met de Verenigde Staten dat nog steeds niet is opgelost en de Covid-19 pandemie, waarvan de effecten over de wereld voelbaar zijn."

Pandemie

Vanwege de pandemie sloten veel landen de horeca. Ook werd er minder gevlogen en waren veel taxfree shops gesloten. Dit betekende minder vraag naar Franse wijn. In het Verenigd Konkrijk was er vooral minder vraag naar bubbelwijnen. Dat leidde tot een daling van 6,5 procent. Ook de export naar de EU-landen daalde met 7,1 procent.

De export naar China daalde met 15,2 procent. De uitbraak van de pandemie viel daar samen met Chinees Nieuwjaar en had grote invloed op de viering. De verkoop in Singapore en Hong Kong nam af met respectievelijk 31 procent en 6 procent. 

Invoerrechten

De grootste klap viel volgens FEVS in de Verenigde Staten, is een belangrijke exportmarkt voor Franse wijn.  Een kwart van de export van Franse wijn en sterke drank gaat naar de Amerikaanse markt. Vanwege een voortslepend conflict met de EU legde de Amerikaanse regering heffingen op verschillende Europese producten waaronder Franse wijn. Door de invoerrechten was de Franse wijn veel duurder voor de Amerikaanse consument en de verkoop daalde met 18 procent naar 3,1 miljard euro.

Toekomst

Ondanks de moeilijke omstandigheden hebben de Franse wijn- en sterke dranken volgens Giron wel hun positie weten te behouden en spreekt hij vertrouwen uit dat de economie in 2021 zal herstellen. De situatie in de Verenigde Staten baart hem de meeste zorgen en hij besluit met een oproep aan de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen om dit probleem met de Amerikanen op te lossen.

Bron: FEVS

Dossiers
Lees ook
Claudia van Dongen eerste genomineerde voor Wijnvrouw van het Jaar 2021

Claudia van Dongen eerste genomineerde voor Wijnvrouw van het Jaar 2021

Stichting Wijnvrouw van het jaar heeft de eerste genomineerde voor de titel Wijnvrouw van het jaar 2021 bekend gemaakt. Claudia van Dongen maakt als eerste kans op deze titel, die in september wordt uitgereikt. De andere drie genomineerden maakt de stichting later bekend.

Franse wijnmaker maakt wijn met cannabis

Franse wijnmaker maakt wijn met cannabis

De Franse wijnmaker Raphael De Pablo brengt de nieuwe wijn Burdi W. op de markt. Aan deze wijn is een stof uit cannabis toegevoegd. Volgens de maker is het resultaat 'een feestelijke aperitiefwijn' die 'het klassieke effect van alcohol handhaaft, maar waar een ontspannend en rustgevend effect aan toe is gevoegd'.

Marqt presenteert papieren wijnfles

Marqt presenteert papieren wijnfles

Sinds eind februari 2021 staat bij Marqt een papieren wijnfles in de schappen. De fles bestaat voor 94 procent uit gerecycled karton en weegt 5 keer minder dan een glazen fles. Volgens Marqt is de ecologische voetprint daardoor zes keer kleiner dan die van een glazen fles.