GierBier: bier gemaakt van mestwater

GierBier

Mest is een belangrijke afvalstof van de landbouw en veeteelt. Bjorn Barten bedacht een nieuwe bestemming voor de mest. Hij gebruikt het water uit de mest om een spieciaalbier te brouwen, met de toepasselijke naam GierBier.

Bij mestverwerkingsinstallatie wordt mest verwerkt tot organische mestkorrels en gebruikt om groene stroom op te wekken, waarmee de installaties draaiende worden gehouden. Mest bestaat voor 90 procent uit water. Dit water werd gezuiverd en liep via een vijver terug in de natuur. Barten geeft dit water nu een andere bestemming. Na verschillende experimenten lukte het hem om er een speciaalbier van te maken. Hiervoor wordt het mestwater eerst bewerkt tot drinkwater en vervolgens ingezet voor de productie van het bier.

Bjorn Barten: “Dit frisse blonde bier heeft de toepasselijke naam GierBier gekregen. GierBier wordt duurzaam gebrouwen met het schoonste water afkomstig uit mest, en waarmee bovendien wordt bijgedragen aan een circulaire economie. Voor de twijfelaars, de bijzondere oorsprong beïnvloedt de smaak van dit bier niet."

Barten werkt samen met Groothandel Multi Bier uit Helmond om het bier op de markt te brengen. 

Dossiers
Lees ook
AB InBev lanceert Corona Cero in Europa

AB InBev lanceert Corona Cero in Europa

Brouwerij AB InBev brengt een nieuw alcoholvrij bier op de Europese markt. Corona Cero is verkrijgbaar in België, Finland, Frankrijk, Denemarken, Duitsland, Nederland, Noorwegen, Polen, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Bierbrouwerij AB InBev verduurzaamt met zonnepanelen

Bierbrouwerij AB InBev verduurzaamt met zonnepanelen

Bierbrouwerij AB InBev heeft een zonnepark met 434 zonnepanelen in gebruik genomen op het dak van de Horeca Technische Service in Gilze. De zonnepanelen zijn geplaatst door eigenaar Schroders Capital (namens Real Estate Gateway Fund) en levert 190.000 kWh per jaar.

Drankenbranche in de media -week 20

Drankenbranche in de media -week 20

Dreigend tekort aan bierflesjes in Duitsland, Alcoholvrije pop-up slijterij en controversiële wijn van 30.000 euro. Wat kwam er deze week over drankenbranche voorbij in andere media?