GierBier: bier gemaakt van mestwater

GierBier

Mest is een belangrijke afvalstof van de landbouw en veeteelt. Bjorn Barten bedacht een nieuwe bestemming voor de mest. Hij gebruikt het water uit de mest om een spieciaalbier te brouwen, met de toepasselijke naam GierBier.

Bij mestverwerkingsinstallatie wordt mest verwerkt tot organische mestkorrels en gebruikt om groene stroom op te wekken, waarmee de installaties draaiende worden gehouden. Mest bestaat voor 90 procent uit water. Dit water werd gezuiverd en liep via een vijver terug in de natuur. Barten geeft dit water nu een andere bestemming. Na verschillende experimenten lukte het hem om er een speciaalbier van te maken. Hiervoor wordt het mestwater eerst bewerkt tot drinkwater en vervolgens ingezet voor de productie van het bier.

Bjorn Barten: “Dit frisse blonde bier heeft de toepasselijke naam GierBier gekregen. GierBier wordt duurzaam gebrouwen met het schoonste water afkomstig uit mest, en waarmee bovendien wordt bijgedragen aan een circulaire economie. Voor de twijfelaars, de bijzondere oorsprong beïnvloedt de smaak van dit bier niet."

Barten werkt samen met Groothandel Multi Bier uit Helmond om het bier op de markt te brengen. 

Dossiers
Lees ook
Nieuwe landelijke tv-campagne bierbrouwers

Nieuwe landelijke tv-campagne bierbrouwers

De Nederlandse Brouwers lanceren de nieuwe landelijke tv-campagne Gouden Momenten om de horeca te steunen. Hiermee willen de brouwers consumenten laten zien dat je ook met inachtneming van alle geldende maatregelen, 'gouden momenten' in de horeca kunt ervaren. Ze roepen consumenten op hun ‘gouden moment’ te delen op sociale media met #goudenmomenten.

Corona veroorzaakt daling bierverkoop AB InBev en Heineken

Corona veroorzaakt daling bierverkoop AB InBev en Heineken

De coronacrisis zorgde de afgelopen maanden voor een daling van de bierverkoop van de grote brouwerijen AB InBev en Heineken. In veel landen sloot de horeca vanwege het coronavirus de deuren, wat een negatief effect had op de verkoop van bier. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van beide brouwerijen.

Drie tips om bier snel op temperatuur te krijgen

Drie tips om bier snel op temperatuur te krijgen

Het is zomer en de temperaturen stijgen. Dan smaakt een koud biertje. Maar wat als je bent vergeten om het bier koud te zetten? Bierplatform Bierista.nl geeft drie handige tips om bier snel op temperatuur te krijgen.