GierBier: bier gemaakt van mestwater

GierBier

Mest is een belangrijke afvalstof van de landbouw en veeteelt. Bjorn Barten bedacht een nieuwe bestemming voor de mest. Hij gebruikt het water uit de mest om een spieciaalbier te brouwen, met de toepasselijke naam GierBier.

Bij mestverwerkingsinstallatie wordt mest verwerkt tot organische mestkorrels en gebruikt om groene stroom op te wekken, waarmee de installaties draaiende worden gehouden. Mest bestaat voor 90 procent uit water. Dit water werd gezuiverd en liep via een vijver terug in de natuur. Barten geeft dit water nu een andere bestemming. Na verschillende experimenten lukte het hem om er een speciaalbier van te maken. Hiervoor wordt het mestwater eerst bewerkt tot drinkwater en vervolgens ingezet voor de productie van het bier.

Bjorn Barten: “Dit frisse blonde bier heeft de toepasselijke naam GierBier gekregen. GierBier wordt duurzaam gebrouwen met het schoonste water afkomstig uit mest, en waarmee bovendien wordt bijgedragen aan een circulaire economie. Voor de twijfelaars, de bijzondere oorsprong beïnvloedt de smaak van dit bier niet."

Barten werkt samen met Groothandel Multi Bier uit Helmond om het bier op de markt te brengen. 

Dossiers
Lees ook
Kornuit plant bos om CO2-uitstoot te compenseren

Kornuit plant bos om CO2-uitstoot te compenseren

Biermerk Kornuit gaat een eigen bos planten om de CO2-uitstoot te compenseren. Consumenten bepalen mee hoe groot het bos wordt. Met de aanschaf van een krat of sixpack kunnen zij een persoonlijk certificaat claimen voor een stukje bos.

Brouwerij Spreek Bier schenkt 1000 liter bier aan horecaondernemers

Brouwerij Spreek Bier schenkt 1000 liter bier aan horecaondernemers

Door de aangescherpte coronamaatregelen heeft de Nederlandse horeca het moeilijk. Daarom schenkt Brouwerij Spreek Bier uit Nijmegen 1000 liter bier aan de horecaondernemers die hulp nodig hebben.

Texelse Bierbrouwerij kiest voor NetSuite + Crafted ERP van FoodQloud

Texelse Bierbrouwerij kiest voor NetSuite + Crafted ERP van FoodQloud

Om de volgende stap in het groeiproces te kunnen faciliteren heeft de Texelse Bierbrouwerij besloten een nieuw Enterprise Resource Planning (ERP)-systeem te implementeren. Thijs Weber, CFO van de Texelse Bierbrouwerij: “Met NetSuite + Crafted ERP van Quistor FoodQloud kiezen we voor een toekomstbestendige cloud-based bedrijfsapplicatie, specifiek voor...