GierBier: bier gemaakt van mestwater

GierBier

Mest is een belangrijke afvalstof van de landbouw en veeteelt. Bjorn Barten bedacht een nieuwe bestemming voor de mest. Hij gebruikt het water uit de mest om een spieciaalbier te brouwen, met de toepasselijke naam GierBier.

Bij mestverwerkingsinstallatie wordt mest verwerkt tot organische mestkorrels en gebruikt om groene stroom op te wekken, waarmee de installaties draaiende worden gehouden. Mest bestaat voor 90 procent uit water. Dit water werd gezuiverd en liep via een vijver terug in de natuur. Barten geeft dit water nu een andere bestemming. Na verschillende experimenten lukte het hem om er een speciaalbier van te maken. Hiervoor wordt het mestwater eerst bewerkt tot drinkwater en vervolgens ingezet voor de productie van het bier.

Bjorn Barten: “Dit frisse blonde bier heeft de toepasselijke naam GierBier gekregen. GierBier wordt duurzaam gebrouwen met het schoonste water afkomstig uit mest, en waarmee bovendien wordt bijgedragen aan een circulaire economie. Voor de twijfelaars, de bijzondere oorsprong beïnvloedt de smaak van dit bier niet."

Barten werkt samen met Groothandel Multi Bier uit Helmond om het bier op de markt te brengen. 

Dossiers
Lees ook
Prijswinnend bier Victoria verkrijgbaar in Nederland

Prijswinnend bier Victoria verkrijgbaar in Nederland

Het prijswinnende Belgische bier Victoria is verkrijgbaar in Nederland. Dit sterke blonde bier met 8,5% alcohol, met 100% natuurlijke ingrediënten werd in 2020 succesvol gelanceerd in België. Het bier won ‘beste bier innovatie van 2020’ van onderzoeksbureau Nielsen en prijzen tijdens de ‘European Beer Challenge’ en ‘World Beer Awards’.

Lindeboom krijgt keurmerk Slow Brewing

Lindeboom krijgt keurmerk Slow Brewing

Lindeboom Bierbrouwerij mag de titel Slow Brewer dragen. De Limburgse brouwerij is de eerste en enige bierbrouwerij van Nederland die dit officiële keurmerk mag dragen en behoort daarmee tot een selectief internationaal gezelschap van 30 brouwers uit Oostenrijk, Duitsland, en Italië.

Drankenbranche in de media – week 10

Drankenbranche in de media – week 10

Heineken stopt met de activiteiten in Rusland, wodka leeggieten uit protest en de start van de Argentijnse wijnoogst. Wat verscheen er de afgelopen week over de drankenbranche in de media?