GierBier: bier gemaakt van mestwater

GierBier

Mest is een belangrijke afvalstof van de landbouw en veeteelt. Bjorn Barten bedacht een nieuwe bestemming voor de mest. Hij gebruikt het water uit de mest om een spieciaalbier te brouwen, met de toepasselijke naam GierBier.

Bij mestverwerkingsinstallatie wordt mest verwerkt tot organische mestkorrels en gebruikt om groene stroom op te wekken, waarmee de installaties draaiende worden gehouden. Mest bestaat voor 90 procent uit water. Dit water werd gezuiverd en liep via een vijver terug in de natuur. Barten geeft dit water nu een andere bestemming. Na verschillende experimenten lukte het hem om er een speciaalbier van te maken. Hiervoor wordt het mestwater eerst bewerkt tot drinkwater en vervolgens ingezet voor de productie van het bier.

Bjorn Barten: “Dit frisse blonde bier heeft de toepasselijke naam GierBier gekregen. GierBier wordt duurzaam gebrouwen met het schoonste water afkomstig uit mest, en waarmee bovendien wordt bijgedragen aan een circulaire economie. Voor de twijfelaars, de bijzondere oorsprong beïnvloedt de smaak van dit bier niet."

Barten werkt samen met Groothandel Multi Bier uit Helmond om het bier op de markt te brengen. 

Dossiers
Lees ook
Drankenbranche in de media – week 10

Drankenbranche in de media – week 10

Heineken stopt met de activiteiten in Rusland, wodka leeggieten uit protest en de start van de Argentijnse wijnoogst. Wat verscheen er de afgelopen week over de drankenbranche in de media?

Heineken lanceert Heineken Silver

Heineken lanceert Heineken Silver

Heineken voegt een nieuw bier toe aan het assortiment. Heineken Silver is volgens de bierbrouwer een extra verfrissend bier met een subtiele afdronk. Naast Heineken Original en Heineken 0.0 is dit het derde bier onder het moedermerk van de brouwer in Nederland.

Dutch Craft Beer Conference 2022

Dutch Craft Beer Conference 2022

Craft organiseert op 10 mei de Dutch Craft Beer Conference 2022. Het thema van deze zesde editie is ‘Good to great’. Hoe transformeer je van een goede naar een geweldige brouwerij(-huurder)?