GierBier: bier gemaakt van mestwater

GierBier

Mest is een belangrijke afvalstof van de landbouw en veeteelt. Bjorn Barten bedacht een nieuwe bestemming voor de mest. Hij gebruikt het water uit de mest om een spieciaalbier te brouwen, met de toepasselijke naam GierBier.

Bij mestverwerkingsinstallatie wordt mest verwerkt tot organische mestkorrels en gebruikt om groene stroom op te wekken, waarmee de installaties draaiende worden gehouden. Mest bestaat voor 90 procent uit water. Dit water werd gezuiverd en liep via een vijver terug in de natuur. Barten geeft dit water nu een andere bestemming. Na verschillende experimenten lukte het hem om er een speciaalbier van te maken. Hiervoor wordt het mestwater eerst bewerkt tot drinkwater en vervolgens ingezet voor de productie van het bier.

Bjorn Barten: “Dit frisse blonde bier heeft de toepasselijke naam GierBier gekregen. GierBier wordt duurzaam gebrouwen met het schoonste water afkomstig uit mest, en waarmee bovendien wordt bijgedragen aan een circulaire economie. Voor de twijfelaars, de bijzondere oorsprong beïnvloedt de smaak van dit bier niet."

Barten werkt samen met Groothandel Multi Bier uit Helmond om het bier op de markt te brengen. 

Dossiers
Lees ook
Drankenbranche in de media – week 7

Drankenbranche in de media – week 7

De comeback van Etna wijnen, stijgende bierprijzen, en het 125 jarig jubileum van een wijnhandel. Wat schreven andere media deze week over de drankenbranche?

Grolsch gaat samenwerken met Rugby Nederland

Grolsch gaat samenwerken met Rugby Nederland

Bierbrouwer Grolsch werkt de komende vijf jaar samen met Rugby Nederland om het Nederlandse rugby nationaal en internationaal verder omhoog te stuwen. Het doel is kwalificatie voor de Rugby World Cup 2027.

AB InBev opent vernieuwde herbruikbare flessenlijn in Leuven

AB InBev opent vernieuwde herbruikbare flessenlijn in Leuven

In Leuven opende Federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden op 8 februari de vernieuwde herbruikbare flessenlijn van AB InBev in de brouwerij van Stella Artois. Hiermee wil de bierbrouwer de opmars van 0.0% bieren ondersteunen.