Gin gemaakt volgens eeuwenoud recept

Gin 1689

Gin 1689 is gemaakt naar een recept van drie eeuwen geleden. Oprichter Alexander Janssens vond dit recept terug in de archieven van de Royal British Library. Er zijn twee varianten: Dutch Dry Gin en de 1689 Queen Mary Pink Gin.

In de zeventiende eeuw wist stadhouder Willem III tijdens de Glorious Revolution (1688-1689) de Engelse koning van de troon te stoten. Hij bracht de Nederlandse Jenever mee. De drank werd populair onder de engelsen onder de naam genever afgekort tot Dutch gin.  

The Distiller of London.

Alexander Janssen, die evenals WIllem III naar Engeland verhuisde, besloot op zoek te gaan naar het originele recept. Na een zoektocht van z'n anderhalf jaar in de Royal British Library vond hij het authentieke ginrecept in het boek The Distiller of London. Hij kocht de rechten van het recept en ontcijferde samen met de curator van de British Library en de Universiteit van Londen de onleesbare tekens. Met behulp van een meesterdistilleerder uit de Nederlandse ginhoofdstad Schiedam, bracht hij het het recept tot leven.

1689 Dutch Dry Gin

Het resultaat is Gin 1689. De 1689 Dutch Dry Gin is een traditionele London dry gin, gemaakt van graanalcohol en botanicals (kruiden en specerijen) en is met alle ingrediënten in de ketel gedestilleerd. De gin bevat jeneverbes, renetappel, kweepeer, gedroogde citroen- en sinaasappelschillen, nootmuskaat, kruidnagel en anijs. De botanische ingrediënten zorgen voor een fruitige smaak met een lange, kruidige afdronk. Voor de 1689 Queen Mary Pink Gin zijn aan het recept framboos en aardbei toegevoegd, waardoor de gin zachtere en fruitige tonen krijgt en natuurlijk de roze kleur. Het toevoegen van het rode fruit werd overigens eeuwen geleden al geadviseerd, zo blijkt uit het originele recept dat nog altijd op het etiket van de fles terug te vinden is. 

Prijzen

Gin 1689 is verkrijgbaar in twaalf landen binnen en buiten Europa. In 2018 viel de gin in de prijzen. Gin 1689 won goud in het premium segment op de prestigieuze British Gin Masters. Eerder dit jaar nam het Britse dagblad The Independent de drank op in de lijst van beste Pink Gins. Ook viel Gin 1689 in de prijzen bij de International Wine & Spirit Competition, de Spirits Business Masters, de London Spiritis Competition en kreeg de gin een vermelding in de Difford’s Guide.

Dossiers
Lees ook
Nieuwe ginsmaak van Tanqueray

Nieuwe ginsmaak van Tanqueray

Ginhuis Tanqueray komt met een nieuwe smaak op de markt: Tanqueray Blackcurrant Royale.

Jenevermuseum organiseert online proeverij

Jenevermuseum organiseert online proeverij

Het Nationaal Jenevermuseum organiseert op 17 april de online proeverij Stokersproeverij@home. Hoofdstoker Rutger Vismans neemt de deelnemers mee op een ontdekkingstocht naar diverse kleine Nederlandse distillateurs.

Lowlander maakt jenever van 'oud' bier

Lowlander maakt jenever van 'oud' bier

Vanwege de coronapandemie is de horeca gesloten. Hierdoor dreigt de verspilling van zo'n 9 miljoen liter bier. Lowlander komt met een oplossing. De botanische brouwer haalt bierfusten met een verstreken THT-datum op en maakt er jenever van.