Glysofaat in rode wijn supermarkt

28 juni 2021 Redactie BeverageNL
Foto: Carson Masterson via Unsplash

Onderzoeksprogramma Een Vandaag heeft het bestrijdingsmiddel glyfosaat aangetroffen in flessen rode Bordeauxwijn van de supermarkten Albert Heijn, Lidl en Jumbo. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laat in een reactie weten dat er geen normen zijn overschreden.

Het onderzoek van Een Vandaag was niet alleen gericht op de wijn, maar ook op groente en fruit. EenVandaag kocht voor het onderzoek vierstuks groenten, vier stuks fruit en één fles wijn. Een onafhankelijk laboratorium controleerde deze producten op de aanwezigheid van in totaal 31 bestrijdingsmiddelen.

In de onderzochte Bordeauxwijn troffen de onderzoekers het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat gevonden. De wijn van de Lidl had het hoogste gehalte. In de Bordeauxwijnen van Jumbo en Lidl troffen de onderzoekers ook pyrimethanil aan.

De NVWA laat weten dat er geen normen worden overschreden en er geen gevaar is voor de consument. "Glyfosaat is een veel gebruikt gewasbeschermingsmiddel dat in veel levensmiddelen wordt aangetroffen. De  maximum residu limiet (MRL) gelden voor de primaire producten. Wijn is een verwerkt product waarvoor geen MRL is vastgesteld. De MRL voor wijn wordt namelijk afgeleid van de MRL voor wijndruiven middels processingfactoren. In dit geval zou de NVWA uitgaan van een ‘default’ processingfactor van 1 (zoals beschreven in verordening EU 2018/555), dus de MRL voor ‘wine grapes’ is 1 op 1 toepasbaar op wijn. De MRL voor wine grapes = 0,5 mg/kg (=500 µg/kg) en de door u gevonden waardes (ca 8,5 µg/l) liggen dus ruim onder de MRL.

Bron: Een Vandaag

Altijd op de hoogte blijven?