Granada Wijnen introduceert wijn van alarije-druif

21 september 2020

Granada Wijnen is de exclusieve importeur van de Coloma Alarije. Deze witte wijn wordt gemaakt van de bijna uitgestorven Spaanse druif de alarije uit Extremadura. Er worden slechts 5000 flessen van deze wijn gemaakt.

De alarije-druif wordt voor het eerst in een boek uit 1488 onder deze naam schriftelijk vermeld als de belangrijkste variëteit in de regio Extramadura (Zuid-West Spanje). De naam alarije komt van het Arabische woord al’arís, wat kruipende wijnstok betekent. De druif is goed aangepast aan de hitte en de droogte van het klimaat en de grond.

Zoektocht van 10 jaar

Toen wijnmaakster Amelia Coloma in 1997 het stokje van haar vader overnam, was er vrijwel niets meer over van deze voormalige ‘vergeten’ druif uit Extremadura. De wijnmaakster heeft er 10 jaar naar gezocht. Ze nam talloze monsters van stokken van enkele oude locaties in Extremadura om er vervolgens een dna-analyse op los te laten. Dit om met zekerheid te bepalen dat het inderdaad om 100% alarije ging.

Het resultaat van deze zoektocht is de Coloma Alarije. Deze witte wijn heeft een frisse geur, buxus, venkel en een vleugje ‘Williams’ peer. Licht en ook fris van smaak. Fruitig (wilde perzik) met een lange, milde en licht ziltige afdronk.

Bodega Coloma

In 1966 richtte José Felix Coloma de gelijknamige bodega in Extremadura op, pal aan de Portugese grens. Inmiddels hebben zijn drie kinderen het bedrijf overgenomen: sinds 1997 is Amelia de wijnmaakster en verantwoordelijk voor de wijngaarden en het werk in de bodega. Ze wordt bijgestaan door wijnmaker Pedro Cuadrado. Helena is de manager, Felix ondersteunt de export.

Wijnmaakster Amelia focust zich zoveel mogelijk op wijnen van druiven die van oorsprong voorkomen in Extremadura, zoals alarije en garnacha tintorera, een druif met rood vruchtvlees. De circa 50 hectare wijngaarden liggen op zo'n 300 meter hoogte.

Granada Wijnen

Granada Wijnen importeert en verkoopt sinds 2012 (bio)wijnen uit de zuidelijke helft van Spanje en is een specialist van wijn uit Andalusië. In het assortiment zitten onder andere wijnen uit Almeria, Granada, Cordoba, Ronda, Sevilla en Sanlucar de Barrameda. Daarnaast biedt de Utrechtse wijnimporteur wijnen uit Jumilla, Valencia, Alicante, la Mancha en de Sierra de Gredos.

Altijd op de hoogte blijven?