Grote brouwers maken desinfecterende handgel

3 april 2020
Foto: Ab InBev

Door het hoge aantal coronapatiënten is er een groot tekort aan medische voorraden. Mondkapjes, beschermende kleding en desinfecterende middelen. Brouwerijen, zoals Ab InBev, Bavaria en Heineken, schieten te hulp en maken desinfecterende middelen.

Bierbrouwerij Ab InBev doneerde 1 april 5.000 flessen handgels aan ziekenhuizen en zorginstellingen in Nederland. Deze handgels zijn gemaakt van de rest-alcohol die de brouwer overhoudt na het brouwen van alcoholvrij bier. Het is de eerste van een reeks donaties, die de brouwer in Nederland wil doen. Ook voor andere Europese landen produceert de brouwer desinfecterende middelen. De eerste partij van 26.000 handgels en 50.000 liter ontsmettingsmiddelen is gedoneerd.  

De Brabantse Bierbrouwer Bavaria gebruikt ook de alcohol die overblijft na het brouwen van alcoholvrij bier voor desinfecterende handgel. Bavaria kwam op het idee nadat ze waren benaderd door een ziekenhuiscoördinator met de vraag of het ziekenhuis de pure alcohol of vergelijkbare restproducten kon krijgen voor ontsmetting. Wietse van den Bogaard, hoofdbrouwer van Bavaria, vertelt aan het AD dat de brouwerij er al snel achter kwam dat ze de desinfecterende handgel heel goed zelf kunnen maken. Naast desinfecterende hand alcohol maakt de brouwer ook vloerontsmetter.

Ook Heineken zet zich in voor de productie van handgels. De bierbrouwer wil begin april 250.000 flesjes geproduceerd hebben vertelt Heinekencommunicatiehoofdman Tim van der Zanden aan Quote. De flessen zullen verdeeld worden over ziekenhuizen in Nederland en België. De alcohol is afkomstig uit het bier en cider dat de brouwer momenteel niet kwijt kan in de horeca.

Overigens zijn het niet alleen de grote brouwers die de zorg helpen met desinfecterende middelen. Ook andere (kleine) brouwers en distilleerderijen schieten te hulp. Zo doneert Diageo twee miljoen liter alcohol waar acht miljoen flessen handontsmettingsmiddel van worden gemaakt. En ook het Amsterdamse The Stillery is overgeschakeld naar de productie van handgels.

 

Altijd op de hoogte blijven?