Hersenen merken geen verschil tussen bier met of zonder alcohol

Alcoholvrij bier Uit onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat de hersenen geen verschil tussen bier met of zonder alcohol merken. Als bierdrinkers denken dat ze alcoholhoudend bier drinken dan is het beloningseffect in de hersenen even groot als ze - zonder dit te weten - alcoholvrij bier consumeren. Deze resultaten suggereren dat alcoholvrij bier een prima alternatief kan bieden voor alcoholhoudend bier. Het onderzoek verscheen deze maand in het wetenschappelijke tijdschrift Chemical Senses.

Alcoholvrij bier

De afgelopen jaren komen er steeds meer alcoholvrije varianten in het bierschap te liggen. Toch geven consumenten vaak de voorkeur aan alcoholhoudend bier. Het onderzoek van de Canadese onderzoekers Wigmore en Hinson laat zien dat consumenten meer van een drank drinken als ze denken dat deze alcohol bevat – ongeacht de hoeveelheid alcohol die er daadwerkelijk in zit. Maar in het onlangs afgesloten Nationaal Preventieakkoord is afgesproken dat de alcoholconsumptie verder naar beneden moet.

Onderzoek Wageningen

De Wageningse onderzoekers bekeken wat er nu precies in de hersenen gebeurt bij het drinken van alcoholhoudend versus alcoholvrij bier. “Van alcohol is bekend dat het effect heeft op de beloningsgebieden in de hersenen. Wij wilden weten of alleen de smaak van bier hetzelfde kan doen”, aldus dr. Paul Smeets.

Bij het onderzoek waren 21 mannen tussen 18 en 35 jaar die regelmatig bier drinken betrokken. De onderzoekers toonden hen de woorden 'bier' of 'controle ', terwijl ze in een MRI-scanner lagen. Daarna kregen de mannen van de onderzoekers een slok bier of koolzuurhoudend water te drinken. De deelnemers wisten niet dat ze soms bier zonder alcohol voorgeschoteld kregen. De MRI-scanner legde de reactie van de beloningsgebieden in hun hersenen vast.

Smaak belangrijkst

De onderzoekers zagen geen verschil in de reactie van de beloningsgebieden tijdens het proeven van bier met of zonder alcohol. “Dit suggereert dat de smaak van het bier, en niet de aanwezigheid van alcohol, de consumptie-ervaring bepaalt”, zegt Smeets. “Dat kan betekenen dat consumenten evenveel voldoening krijgen van het drinken van een alcoholvrij of alcohol-arm bier, mits de smaak dicht genoeg bij die van bier met alcohol ligt. Voor vermindering van de alcohol inname zou dat gunstig kunnen zijn. Dit moet dan nog wel onderzocht worden in een setting waarin mensen wel weten welk soort bier ze drinken”.

Dossiers
Lees ook
Opening Week van het Nederlands Bier

Opening Week van het Nederlands Bier

Over een paar dagen, donderdagmiddag 16 mei, opent de achtste editie van de Week van het Nederlands Bier tijdens het Nederlands Bierproeffestival. Deze middag wordt ook de winnaar van het 'Beste Bier van Nederland 2019' bekend gemaakt.

Holland Malt krijgt AEO status

Holland Malt krijgt AEO status

Holland Malt, onderdeel van Royal Swinkels Family Brewers Holding, kreeg 9 mei het Authorized Economic Operator (AEO) certificaat. Ing Smits reikte de gecombineerde vergunning ‘AEO douane en veiligheid’ namens de Douane uit aan Willem Swinkels, directeur Holland Malt. De douane geeft dit certificaat af aan bedrijven die internationaal...

Europeanen drinken minder alcohol

Europeanen drinken minder alcohol

Over een periode van bijna 30 jaar is de consumptie van alcoholische dranken wereldwijd met 10 procent gestegen. Gemiddeld nam de alcoholconsumptie toe van 5,9 liter pure alcohol per persoon per jaar naar 6,5 liter. In volume nam de consumptie wereldwijd zelfs met 70 procent toe: van 20.999 miljoen liter pure alcohol per jaar tot 35.676 liter. Volgens...