Hooghoudt maakt jenever van regenwater

8 maart 2021
Foto: Inge Maria, Unsplash

Jeneverproducent Hooghoudt heeft jenever gemaakt van regenwater. Donderdag 4 maart nam Wethouder Chakor van de gemeente Groningen de eerste fles in ontvangst. De regenwaterjenever is het resultaat van een Europees demonstratieproject voor het verduurzamen van de voedselproductie.

Door klimaatverandering staat de drinkwatervoorziening onder druk, terwijl de vraag door bevolkings- en economische groei juist toeneemt. Tegelijkertijd zijn er door klimaatverandering ook meer hevige buien die voor wateroverlast zorgen omdat de riolering het niet aan kan. Ook op het bedrijventerrein Euvelgunne waar  Hooghoudt gevestigd is. Hierdoor ontstond het regenwater te gaan gebruiken.  

Dit werd mede mogelijk door het het Europese VIDA-project. Dit project, gefinancierd vanuit HORIZON 2020, ondersteunt innovaties van kleine en middelgrote ondernemingen werkzaam in Europese voedselketens die het gebruik en de efficiëntie van water, voedsel, energie en sleuteltechnologieën willen verbeteren.

D2D Water Solutions is onderdeel van dit project en kreeg subsidie voor de door hen ontwikkelde Drop2Drink unit die drinkwater van regenwater kan maken dat gebruikt kan worden voor voedselproductie. Hooghoudt gebruikte dit water voor het ontwikkelen van regenwaterjenever. Deze bestaat uit een ‘limited edition’ van 700 flessen, die verkrijgbaar zijn bij een aantal van onze ambassadeur slijterijen. 

Wethouder Glimina Chakor nam de eerste fles in ontvangst. "Wateroverlast wordt door het veranderende klimaat een steeds groter probleem in onze gemeente. Door schoon regenwater uit het riool te houden maken we Groningen stap voor stap duurzaam en klimaatbestendig. Ik vind het super dat we dit met zoveel verschillende partijen en bedrijven op Euvelgunne voor elkaar krijgen."

Bron: Hooghoudt

 

Altijd op de hoogte blijven?