irish-whiskey-2152126_1920 Bron: Pixabay Afbeelding: Pixabay

Ierse whisky’s zijn sinds vorige week een beschermd product. Zij kregen namelijk de GI-status van de Europese Commissie. Deze Geografische Indicatie biedt bescherming aan de originele streekproducten, en moet er voor zorgen dat er minder nep-producten op de markt zijn.

Ierse whisky-producenten hebben jarenlang gevochten voor erkenning in de vorm van een label, maar sinds vorige week is het zo ver. Ierse whisky’s vallen onder de bescherming van de EU door middel van de Geographical Indication (GI) status. Ook Ierse likeuren en poitin krijgen deze status.

Carleen Madigan van de Irish Whiskey Association noemt het een belangrijke prestatie: ‘Het aantal klachten van nep-whisky’s is de laatste tijd flink toegenomen. Deze status zorgt ervoor dat de tradities en hoge normen van de Ierse whisky’s in de EU en daarbuiten worden beschermd.’

GI status

Een GI status wordt toegekend aan producten die een specifieke geografische oorsprong hebben, en die daardoor unieke en betrouwbare kwaliteit en reputatie hebben. Het GI teken zorgt ervoor dat deze producten goed te identificeren zijn binnen hun productcategorie. Deze status is onder andere toegewezen aan champagne uit Frankrijk, stilton kaas uit Engeland en prosciutto uit Italië.

Altijd op de hoogte blijven?