In memoriam Joop Holsteijn

Joop Holsteijn_Klare taal

Op 12 december 2019 is op 93-jarige leeftijd in Donderen overleden Eltjo Pieter Holsteijn, Joop. Hij is per 7 november 1977 benoemd tot erelid van de Koninklijke SlijtersUnie, toen nog geheten Verenigde Nederlandse Slijters (VNS). De onderscheiding was verleend als bewijs van dank en erkentelijkheid voor veelvuldige en waardevolle diensten aan de VNS.

Zoals hij het zelf noteerde bij zijn afscheid op 24 oktober 1988: ’40 jr. lid VNS+W – 36 jr. bestuurslid – 16 jr. secr. pm.’ In 1984 was aan de VNS de letter W toegevoegd voor de Wijnhandelaren. Hij was de eerste in Nederland die het diploma voor gedistilleerd behaalde en de bedenker van de graanjenever met de merknaam ‘Niks’, ook nu nog altijd verkrijgbaar.

De bijzondere betekenis van Joop voor de slijtersbranche kan al worden afgeleid uit het feit dat het erelidmaatschap van de VNS in de loop der jaren aan slechts een handvol slijters ten deel is gevallen. Joop was daar één van. Uit het feit dat hij de eerste in Nederland was die het diploma voor gedestilleerd behaalde, blijkt dat hij toen al de waarde inzag van het onderscheidend vermogen van de slijter met vakkennis.

Het bestuur van de Koninklijke SlijtersUnie heeft Joop herdacht tijdens de vergadering van 17 februari jl. 

Dit is een bericht van de Koninklijke SlijtersUnie uit Klare Taal. Lees hier de meest recente uitgave van Klare Taal nummer 146.

Dossiers
Lees ook
Kijk Op Drank - uw TopSlijter in Goes

Kijk Op Drank - uw TopSlijter in Goes

Daniëlle en Marco Wagenaar zijn met hun winkel Kijk Op Drank - úw TopSlijter vorig jaar november verhuisd vanuit Krabbendijke naar Goes. In Krabbendrijke vielen ze onder World of Drinks maar nu is het een onafhankelijke slijterij. Naast het verkopen van wijn, bier en gedistilleerd, is Kijk Op Drank ook goed in geschenken én proeverijen.

Slijtersunie bepleit met succes verbod op 'digitale blurring'

Slijtersunie bepleit met succes verbod op 'digitale blurring'

In de door de regering voorgestelde wijziging van de Drank- en Horecawet is op aandringen van de SlijtersUnie een verbod opgenomen op ‘digitale blurring’. Bestellingen van sterk alcoholhoudende dranken of producten die behoren tot een slijterslokaliteit, mogen alleen worden gedaan op een website die geen andere producten aanbiedt.

Koninklijke SlijtersUnie deelnemer aan More than Drinks Inspiration!

Koninklijke SlijtersUnie deelnemer aan More than Drinks Inspiration!

Ook de Koninklijke Slijtersunie geeft acte de préséance op de slijtersvakbeurs More than Drinks Inspiration van 6 en 7 september. De brancheorganisatie voor onafhankelijke slijters zal o.a. met een stand vertegenwoordigd zijn. Leden van de vereniging hebben gratis toegang (2 toegangskaartjes per lid).