Italiaanse wijnboeren: 100 miljoen staatssteun is te weinig

Wijngaard Toscane_pixabay

Foto: Pixabay

Italië is zwaar getroffen door de coronacrisis. Niet alleen kampte het land met een groot aantal besmettingen en doden, ook de economie is geraakt. Dat geldt ook voor de Italiaanse wijnboeren. De Italiaanse regering heeft 100 miljoen euro uitgetrokken voor staatssteun, maar de boeren vrezen dat dit te weinig is. 

Door de corona-uitbraak in Italië waren de horeca, de restaurants en wijnbars maandenlang dicht. Ook bleven de toeristen weg. Experts verwachten dat hierdoor de binnenlandse vraag naar wijn met bijna een derde daalt. Daarnaast is ook de export sterk afgenomen. De verliezen worden geschat op 1 biljoen euro, ongeveer 9 procent van de totale verkoop.

100 miljoen staatssteun

De regering wil de wijnproductie met 5 procent verminderen ten op zichte van 2019. Daarnaast is er 100 miljoen gereserveerd aan steun voor wijnboeren die tussen de 15 en 50 procent van hun oogst vernietigen. Bijvoorbeeld voor de wijnen in het hogere segment zoals de Chianti Classico en Prosecco kunnen boeren 1100 euro per hectare krijgen waarvan de druivenoogst gedeeltelijk wordt vernietigd. 

De wijnboeren verwachten dat er veel meer aanvragen binnen zullen komen en er onvoldoende budget is. De 100 miljoen euro van regering zal zeker niet genoeg zijn, volgens Luca Polline, voorzitter van de Avito Association voor kwaliteitswijnproducenten.

Extra opslagruimte

Er zijn ook lokale initiatieven. Toscane maakt 6 miljoen euro vrij om extra opslagruimte te creëren, maar volgens Pollini gooien veel wijnboeren hun druiven liever weg. De regio heeft namelijk al een overtollige voorraad van ongeveer 2 miljoen flessen van de vorige oogst liggen.

Aan de kwaliteit van de druiven ligt het niet. Volgens Ottavio Cagiano de Azevedo, de algemeen directeur van de Federvini wine association is het weer goed geweest. "Maar de vraag is of wijnboeren hun wijn voor de juiste prijs kunnen verkopen."

Bron: Reuters

Lees ook
Oosterhoutse zusters houden 20.000 flessen wijn over door coronacrisis

Oosterhoutse zusters houden 20.000 flessen wijn over door coronacrisis

De zusters in het Oosterhoutse Sint-Catharinadal zitten met een overschot aan wijn. Door de coronacrisis valt de afzet aan de horeca weg en een grote deal met KLM gaat niet door. Hierdoor houden de zusters 20.000 flessen wijn over. Hier komt binnenkort ook nog de oogst van 2019 bij.

ABN AMRO verwacht een krimp van 4 procent in de foodsector

ABN AMRO verwacht een krimp van 4 procent in de foodsector

De invloed van de coronacrisis op de foodsector is groot. ABN AMRO verwacht voor 2020 een volumedaling van 4 procent voor de gehele foodsector. Herstel wordt pas weer verwacht in 2021. Met name de bedrijven die aan de horeca leveren en de drankensector zijn zwaar getroffen. Tegelijkertijd is er ook groei voor bijvoorbeeld supermarkt leveranciers. Het...

Coronacrisis raakt drankenproducent Diageo

Coronacrisis raakt drankenproducent Diageo

De coronacrisis heeft een grote impact op de Britse drankenproducent Diageo. De winst van het bedrijf is gehalveerd en de producent van onder andere Johnnie Walker, Smirnoff, Guiness en Ketel 1, moet 1,5 miljard euro afschrijven. Dat blijkt uit het verslag van het gebroken boekjaar 2019-2020.