Italiaanse wijnboeren: 100 miljoen staatssteun is te weinig

Wijngaard Toscane_pixabay

Foto: Pixabay

Italië is zwaar getroffen door de coronacrisis. Niet alleen kampte het land met een groot aantal besmettingen en doden, ook de economie is geraakt. Dat geldt ook voor de Italiaanse wijnboeren. De Italiaanse regering heeft 100 miljoen euro uitgetrokken voor staatssteun, maar de boeren vrezen dat dit te weinig is. 

Door de corona-uitbraak in Italië waren de horeca, de restaurants en wijnbars maandenlang dicht. Ook bleven de toeristen weg. Experts verwachten dat hierdoor de binnenlandse vraag naar wijn met bijna een derde daalt. Daarnaast is ook de export sterk afgenomen. De verliezen worden geschat op 1 biljoen euro, ongeveer 9 procent van de totale verkoop.

100 miljoen staatssteun

De regering wil de wijnproductie met 5 procent verminderen ten op zichte van 2019. Daarnaast is er 100 miljoen gereserveerd aan steun voor wijnboeren die tussen de 15 en 50 procent van hun oogst vernietigen. Bijvoorbeeld voor de wijnen in het hogere segment zoals de Chianti Classico en Prosecco kunnen boeren 1100 euro per hectare krijgen waarvan de druivenoogst gedeeltelijk wordt vernietigd. 

De wijnboeren verwachten dat er veel meer aanvragen binnen zullen komen en er onvoldoende budget is. De 100 miljoen euro van regering zal zeker niet genoeg zijn, volgens Luca Polline, voorzitter van de Avito Association voor kwaliteitswijnproducenten.

Extra opslagruimte

Er zijn ook lokale initiatieven. Toscane maakt 6 miljoen euro vrij om extra opslagruimte te creëren, maar volgens Pollini gooien veel wijnboeren hun druiven liever weg. De regio heeft namelijk al een overtollige voorraad van ongeveer 2 miljoen flessen van de vorige oogst liggen.

Aan de kwaliteit van de druiven ligt het niet. Volgens Ottavio Cagiano de Azevedo, de algemeen directeur van de Federvini wine association is het weer goed geweest. "Maar de vraag is of wijnboeren hun wijn voor de juiste prijs kunnen verkopen."

Bron: Reuters

Lees ook
Bierverkoop in 2020 daalde met 14 procent

Bierverkoop in 2020 daalde met 14 procent

Het coronavirus en de daarbij horende maatregelen hebben een groot effect gehad op de bierverkoop in 2020. Deze daalde met 14 procent ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementensector daalde verkopen met 58 procent. Nederlandse Brouwers spreekt van een rampjaar.

Coronacrisis raakt brouwerijen

Coronacrisis raakt brouwerijen

Sinds de start van de coronacrisis zien Nederlandse brouwerijen de omzet dalen. Zo ook in november. De bierverkoop was met 25,8 procent een stuk lager dan in november vorig jaar. De thuisconsumptie nam met 7,5 procent toe, maar de horeca nam met 92 procent af. Vereniging Nederlandse Brouwers maakt zich grote zorgen.

Bierverkoop daalt door sluiting van horeca

Bierverkoop daalt door sluiting van horeca

Vanwege de coronamaatregelen moest de horeca halverwege de maand oktober de deuren sluiten. Dit had een groot effect op de verkoop van bier. De bierverkoop daalde in oktober met 26,7 procent. De afname in de horeca was 85,2 procent lager en de thuisconsumptie groeide met 0,7 procent.