Jongeren beginnen later met alcohol

26 oktober 2018

drinkende jongeren Jongeren zijn in de afgelopen tien jaar op steeds latere leeftijd alcohol gaan drinken en zijn daardoor minder verslavingsgevoelig. Als ze er later wel mee beginnen, stijgt de consumptie snel naar een ‘volwassen’ niveau. Dat blijkt uit een inventarisatie van Trouw in samenwerking met het Trimbos-instituut, verslavingsinstituut Jellinek, de alcoholpoli's en het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid Stap.

Uit de verzamelde recente cijfers blijkt dat tegenwoordig ‘slechts’ 27 procent van de 13-jarigen weleens alcohol heeft gedronken, terwijl dat percentage in 2005 nog op 70 procent lag. De sterke daling startte tien jaar geleden, maar is volgens de organisaties vooral versterkt sinds 2013, door de verhoging van de minimumleeftijd voor alcoholgebruik. Sinds dat jaar is ook het aantal 15-jarigen dat voor het eerst alcohol heeft gedronken licht gedaald van 46,7 procent naar 40 procent nu.  Bij de 16-jarigen ging het aandeel omlaag van 66,3 procent naar 49,9 procent. Bijna de helft van de 16-jarigen heeft de afgelopen maand alcohol gedronken.Dat cijfer blijkt al jaren stabiel.

Volgens het artikel in Trouw zouden ook voorlichtingscampagnes hebben geleid tot een kritischer houding bij ouders. Zo vindt meer dan de helft van de ouders dat kinderen pas alcoholische dranken mogen proeven na hun zestiende jaar. Als jongeren eenmaal wel aan alcohol beginnen, stijgt hun consumptie overigens snel. In 2010 dronken 17-jarigen gemiddeld evenveel alcohol als 17-jarigen nu.

  • Bron: Trouw / nos.nl
  • Foto: Unsplash

Altijd op de hoogte blijven?