Kans op de eerste Friese rode wijn

24 juli 2018

More than Drinks_Frysling Het is volop zomer in Nederland. De zon schijnt uitbundig en de neerslag blijft - op een incidenteel buitje na - weg. Voor veel boeren vormt de droogte een groot probleem. Dat geldt niet voor Jantina en Douwe Broersma van wijngaard De Frysling in het Friese Twijzel. Hun druiven doen het goed en stiekem droomt het echtpaar van Friese rode wijn. Jantina schat de kans fifty-fifty vertelt ze aan de Leeuwarder Courant.

Rode wijn zit nog niet in het assortiment van de Friese wijngaard. De reden is het weer. Het is in Friesland te koud, zeker 's nachts. Maar nu het mooie weer aanhoudt rijpen de druiven goed en ontwikkelen zich tot een stevige vrucht met een volle smaak. Maar Jantina is nog niet zeker. "We lopen nu misschien drie weken voor op schema. Maar stel je voor dat het in september weer nat en regenachtig is. Dan is die voorsprong in één klap tenietgedaan" zegt ze tegen de Leeuwarder Courant.  En niet alleen het weer kan roet in het eten gooien. Denk ook aan wespen, lijsters of de suzukivlieg.

De Frysling

De Frysling is de noordelijkste wijngaard van Nederland. De wijngaard ligt net buiten het dorp Twijzel, in de Friese gemeente Achtkarspelen. De naam ‘Frysling’ is een combinatie van de provincie naam Fryslân en het druivenras Riesling, welke in Duitsland ook wel de koningin van de druiven wordt genoemd.

Op 1,5 hectare grond verbouwt de familie Broersma zes druivenrassen (4700 stokken): Johanniter, Solaris, Souvignier Gris, Pinotin, Carbernet Cortis en Cabernet Noir. Deze relatief nieuw ontwikkelde rassen kunnen goed tegen het Nederlandse klimaat en hebben een hoge mate van resistentie tegen valse meeldauw en andere ziektes. Van de druiven worden witte wijnen, rosé wijnen, mousserende wijnen (Brûswyn) en een prosecco (Frysante) van gemaakt.

Of hier rode wijn aan toegevoegd wordt, is nog even afwachten. In oktober worden de druiven op zijn vroegst geoogst en daarna moet de wijn nog twee jaar rijpen in houten vaten.

 

Altijd op de hoogte blijven?