Consumentenplatform Kassa: 'Alcoholvrij bier is niet altijd alcoholvrij'

11 november 2019
Foto: Pixabay

De populariteit van alcoholvrij bier neemt toe. Nederlanders drinken het vaker en het aanbod wordt ook groter. Maar alcoholvrij bier is niet altijd alcoholvrij. Dat meldt consumentenplatform Kassa in een artikel.  Wat zijn hiervoor de regels?

In het artikel van Kassa is te lezen dat alcoholvrij bier kan op twee manieren gemaakt kan worden. Bij bier zonder gisting wordt er geen alcohol gebruikt. De tweede manier is om na het brouwen de alcohol eruit te halen. Hierbij blijft altijd er altijd een restje alcohol achter.

Hoeveel alcohol er in het bier zit is gebonden aan regelgeving. In Nederland mag er een bier alcoholvrij of malt genoemd worden als er minder 0,1 procent alcohol inzit. Alleen als er helemaal geen alcohol in zit mag er 0.0 op het etiket staan. 

In andere landen zijn de brouwers weer aan andere regels gebonden. Alleen al in Europa verschillen de regels per land. In Duitsland ligt de grens op 0,5 procent alcohol, in Spanje is het 1 procent en in Italië en Frankrijk is het 1,2 procent. Bij geïmporteerde bieren moeten consumenten daarom altijd goed op het etiket kijken.

Nederlandse Brouwers zet naar aanleiding van het bericht op de website nog even de regels op een rijtje. 

  • Alcoholvrij of malt bier dient minder dan 0,1 procent alcohol te bevatten
  • 0.0-bier mag helemaal geen alcohol bevatten
  • Bier met een alcoholpercentage tussen 0,1 en 1,2 procent alcohol
  • In andere Europese landen gelden andere regels voor alcoholvrij bier

Altijd op de hoogte blijven?