Kennis van sterke drank gaat consument naar slijter leiden

10 juni 2015

Onderscheid tussen binnenlands en buitenlands gedistilleerd verdwijnt

Gisteren is het boekje “Ik weet wat van sterke drank” geïntroduceerd in het kader van de gelijknamige campagne van de Koninklijke SlijtersUnie. Het boekje biedt handige basiskennis voor een ieder die weleens sterke drank drinkt, schenkt of verkoopt. De brancheorganisatie wil daarmee niet alleen de nodige kennis verschaffen maar ook meer duidelijkheid scheppen in het aanbod van gedistilleerd. In samenwerking met de Wijnacademie werden bijna dertig van oorsprong wijndocenten opgeleid tot gedistilleerddocent. Een groot gedeelte daarvan gaat in het land aan de slag om cursusavonden te geven over sterke dranken (bijlage). In het proeflokaal van Distilleerderij Rutte & Zn in Dordrecht werd het eerste boekje aangeboden aan Felix Wilbrink (Telegraaf, red.), die kansen ziet voor de zelfstandige slijters dankzij de groeiende interesse voor ambachtelijke kwalitatieve producten.

Ik-weet-wat-van-sterke-drank-01 Ron Andes (links) en Felix Wilbrink

Het handzame lesboekje biedt een mooi overzicht van gedistilleerde dranken. Zonder al te diep op de materie in te gaan, verschaft het duidelijke uitleg over distillaten, bitters en likeuren. De indeling is praktisch en op productcategorie, de termen binnenlands en buitenlands gedistilleerd vindt men niet terug.

Een bewuste keuze”, zegt Ron Andes van de Koninklijke SlijtersUnie. “De indeling is achterhaald en wekt verwarring bij de slijter en in de horeca, vooral voor de consument”. De brancheorganisatie roept daarom niet alleen zijn eigen achterban op maar ook de horeca om het traditionele onderscheid tussen binnenlands en buitenlands gedistilleerd los te laten. De samenstelling en smaak van het product is volgens de SlijtersUnie belangrijker dan het land van herkomst.

Met die boodschap werden ook de nieuwbakken gedistilleerddocenten voorzien van hun diploma Gedistilleerdbrevet. Zij mogen met deze versierselen en het lesboekje in het hele land de basiscursus ‘Gedistilleerdvignet’ geven. De eerste avond is al gepland op 22 juni in Rotterdam. Na het brevet is de volgende stap de opleiding tot Liquorist, de equivalent van Vinoloog op het gebied van wijn.

Eerder werd met veel succes de basiscursus Wijnvignet ontwikkeld met bijbehorend boekje ‘Ik weet wat van wijn’. Slijters die beide vignetten met goed gevolg hebben afgelegd, aangevuld met het diploma sociale hygiëne, komen in aanmerking voor het Slijtersbasisdiploma, dat in september wordt gelanceerd. ‘Consumenten weten steeds meer van sterke drank. Slijters moeten hen steeds voorblijven’ aldus Andes.

  • Ik-weet-wat-van-sterke-drank-05-300x300 Verkoopinformatie:
  • De boekjes kosten € 5,- per stuk (incl verzendkosten) en zijn te bestellen via FHKN.nl

Pakketten vanaf 10 stuks zijn te bestellen via SNAP BV (klik hier om een mail te sturen). Hier wordt ook een staffelprijs voor gehanteerd.

Kijk voor meer informatie op SlijtersUnie.nl

Altijd op de hoogte blijven?