Kennismaking nieuwe bestuursleden - Peter van Sloun

20 juli 2020 Koninklijke SlijtersUnie

Op 25 mei jl. zijn tijdens de algemene ledenvergadering van de SlijtersUnie – die in verband met Covid-19 digitaal plaats vond – Dennis Poldervaart en Peter van Sloun verkozen tot nieuwe bestuursleden. In dit artikel maken we kennis met Peter.

Peter (62 jaar), trotse vader van een zoon en dochter, is geboren en getogen in Sittard. Na de mavo, heeft hij MTS-bouwkunde gedaan en daarna – met negens - zijn middenstandsdiploma gehaald. Na de avond-havo en atheneum heeft hij aan de universiteit van Maastricht de studie rechten afgerond. Tijdens zijn studie is Peter altijd in de kleinhandel werkzaam geweest, onder andere bij slijterij Berns in Heerlen en later bij Van Berkum wijnen in de binnenstad van Sittard. “Ik ben een echte liefhebber van wijn, zonder rode neus hoor!”  

Bestuurservaring

In 1990 heeft hij Van Berkum wijnen overgenomen. Peter is altijd lid geweest van Gastrovino en heeft daar ook jaren lang in het bestuur gezeten. “Mijn rol in het bestuur van Gastrovino lag op het gebied van bepaling van assortiment en meer specifiek op de prijsstelling. Voor de SlijtersUnie wil ik een positieve bedrage leveren aan versterking van positie van slijters en wijnhandelaren en de positie van wijnen. Hiervoor wil ik mijn contacten in de wijnbranche inzetten. De SlijtersUnie is sterk in de lobby in Den Haag, dat werk is van groot belang voor de branche. De vereniging moet naar mijn idee wel beter zichtbaar worden, in de communicatie valt nog veel te winnen.”

Advies aan leden

Ook aan Peter de vraag of hij een woord van advies aan de leden wil meegeven. “Gewone verkoop is prima, maar verregaande specialisatie en het vergroten van kennis is van levensbelang voor het voortbestaan van de slijter. De adviesfunctie van de slijter wordt steeds belangrijker. Kennis bouw je het beste op door naar de bedrijven toe te gaan, denk aan een Malt Whisky stokerij of een wijngaard. Marges staan onder druk, je moet het hoofd boven het maaiveld houden. Dat kan alleen door je te verenigen en voor jezelf een punt op de horizon te zetten, om ergens naar toe te werken. Door specialisatie en kennis kan de zelfstandige slijter de internetaanval pareren. Klanten kwamen vroeger vanzelf naar je toe. Nu zul je strategisch moeten werken.”

Bestuur Slijtersunie

Naast de nieuwe bestuursleden Dennis Poldervaart en Peter van Sloun wordt het bestuur nu gevormd door Ron Andes (voorzitter), Anton van Balveren (secretaris en penningmeester) en Machiel Otten (algemeen bestuurslid). Patrick van Egmond van De Monnik Dranken neemt als adviseur aan de vergaderingen deel.

Dit is een bericht van de Koninklijke SlijtersUnie uit Klare Taal. Lees hier de meest recente uitgave van Klare Taal nummer 147.

Altijd op de hoogte blijven?